Отзиви

"Поглед от звездите" - изложба на Красимира Друмева в Полски институт - София

Творби, вдъхновени от необятното творчество на полския писател, фантаст и философ Станислав Лем

 

Самостоятелната изложба „Поглед от звездите“ на Красимира Друмева - графичен дизайнер, художник и преподавател във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, представя творби, вдъхновени от творчеството на световноизвестния писател фантаст, философ и визионер Станислав Лем. Изложбата е част от програмата на Полския културен институт в София по повод 100 години от рождението на писателя.

В серия дигитални графични отпечатъци Красимира Друмева разработва откъси на свободни съставни елементи от авторски фотографии. Композициите представляват фотографски колажи на съвременна архитектурна среда, на природни елементи и на детайли от различни фактурни повърхности от известни дестинации по света като Дубай, Копенхаген, Лисабон, Петра, Франкфурт и др. Сложните пространствени модификации структурират футуристични измерения, които въвличат зрителя в един илюзорен свят между съвремие и фантастика. Всеки отделен кадър е трансформиран и участва в деструкцията на времето и пространството, но същевременно всяка отделна част съдържа собствена вътрешна асоциация и отделна точка на отпътуване.

Геометричните елементи определят на пръв поглед общата художествена композиция, но дълбоко зад това се крие вътрешния ритъм на цвета и личното авторско преобразуване на отделните кадри в динамично декомпозиране на линиите, съчетано в една вътрешна метафизична структура. Сблъсъкът на микромотивите, от своя страна, пък довеждат до преобразуването им в чисти и абстрактни форми.

Интерес будят елементите на играта, променящи се в зависимост от цвета, светлината и ъгъла на пречупване на отделните мотиви, поставени между естествената и илюзорната среда, които ни напомнят за магическия ефект на калейдоскопа. На пръв поглед физическото присъствие на човека липсва. Но това е съвсем естествено като главна фигура, тъй като той е погълнат от утопичните пориви, сакралните моменти на самота и философското съзерцание, отвъд разпознаваемото и отвъд рационалната вътрешно присъщата логика. Пътуването на автора преминава през серия асоциации за иницииране на мисли, чувства и обстоятелства. Според Красимира Друмева „индивидът се сблъсква с усещането за безнадеждност в ограниченията на човешката си природа и усърдно търси своето място и мисия във Вселената.“

Изложбата „Поглед от звездите“ може да бъде разгледана до 18 октомври 2021 г. в Полския културен институт - София.                                                                      

 

Автор:
Биляна Цанова
Публикация:
13.10.2021 г. 16:32
Посетено:
806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/33514-pogled-ot-zvezdite-izlozhba-na-krasimira-drumeva-v-polski-institut-sofiya