Отзиви

Валерий Гергиев подкрепи новия концертен комплекс в София

Маестро Гергиев участва в благотворителен концерт със Софийската филхармония

Снимки: Василка Балевска, Софийска филхармония
 
 
Когато музикант от класата на Валерий Гергиев пристигне в София, духовете сериозно се раздвижват. Така се случи и при поредното посещение в София на прочутия в цял свят диригент и ръководител на оркестъра на Мариинския театър - но не за обичаен концерт, както предишните два пъти, за които билетите се разпродадоха за броени дни. Този път Гергиев дойде у нас по покана на президента Румен Радев, за да подкрепи с участието си специално събитие - благотворителен концерт в рамките на инициативата за изграждане на нова акустична зала в столицата.
 
Много неизвестни възникнаха от първия миг, в който бе оповестено това гостуване. За съжаление отпадна планираното излъчване на концерта на огромен екран пред Народния театър “Иван Вазов”, което лиши много столичани от възможността макар и опосредствано да станат свидетели на важното събитие. Въведените рестрикции, свързани с пандемията бяха причината и първоначалната идея световният музикант да пристигне заедно с прочутия си оркестър изненадващо да се трансформира в нещо, което всъщност се оказа далеч по-интересно.
 
Гергиев, придружен от седем “свои” водещи солисти (концертмайсторът Лоренц Настурика - Хершовичи, соло втората цигулка Елена Луферова, както и соло виола, виолончело и контрабас, тромпет и валдхорна), дирижира Софийската филхармония с класическа изцяло руска програма - Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Единственото изключение, "Ръченица" от Петко Стайнов, Маестро Гергиев поднесе за десерт на бис. Малкото време преди тази негова първа среща (напълно е възможно тя да остане единствена по рода си като формат) с водещия ни симфоничен оркестър бе дало възможност на руските музиканти и на българските им колеги да осъществят съвместна репетиция единствено на “Симфонични танци” от Сергей Рахманинов. Това сподели в края на концерта самият Гергиев. Сцените от балета “Ромео и Жулиета” от Прокофиев и заключителната Сюита “Жар птица” от Игор Стравински гостуващите музиканти заедно с нашите филхармоници и Маестро Гергиев поднесоха, взаимно опознавайки се в процеса на музициране. Колко ли оркестри по света биха се впуснали в подобна “авантюра” с блестящ финал, имайки предвид неповторимия натюрел на Маестро Гергиев! За успеха на очевидно нерисковото начинание, предвид класата на първите ни филхармоници, в голяма степен допринесе предварителната подготовка, ръководена лично от Найден Тодоров.
 
И в трите творби можеше да се разчете характерната звучност за ръководени от руския диригент оркестри. Прецизност и максимално вглъбяване в нотния текст на съответния автор лъхаха от цялата програма, в която поразителни с мощта и звучността си форте-та се редуваха с възхитителни пианисими, направлявани от гения на Гергиев. Когато го наблюдаваш как дирижира, имаш чувството, че прави това с всяка фибра на тялото си, не само с ръцете и с движенията на главата. Всичко наподобява свещенодействие, някакъв танц, особен ритуал на душата. Той сякаш започва от върха на обувките на руския Маестро, преминава през него и продължава нагоре, много нагоре над притихналата в транс зала. Понякога от устните му излизат звуци, тайнствени и непонятни като уникалната му техника на ръководене на оркестъра. Музикантите го следват неотлъчно в това негово пътуване към глъбините на Музиката, на тайнствата, на вълшебствата. Всеки, който е имал шанса да гледа Валерий Гергиев на живо е усещал особения екстаз, в който изпадат зрителите, озовали се в една зала с него. Това състояние неизменно е последвано от взрив от аплаузи и от щастливи възклицания на финала. Така беше и този път в зала “България”.
 
В самия край, преди изпълнението на биса Гергиев изрази подкрепата си за инициативата за изграждане на нова акустична модерна зала в София, придобила по-конкретни очертания през февруари тази година и срещнала одобрението на представители на различни сектори на културата у нас. Голяма част от тях можеха да бъдат забелязани на събитието, уважено от президентската и вицепрезидентската двойка, както и от руския посланик у нас и министъра на културата в служебното правителство. Семейство Радеви лично посрещаха гостите на концерта, засвидетелствайки силната си мотивация за успеха на този важен проект. Изненадващо за някои и напълно логично за класата му на истински голям музикант, по предложение на Валерий Гергиев концертът беше посветен на големия български диригент Асен Найденов, когото той нарече свой учител в голямото изкуство. Руският маестро обеща продължаваща подкрепа за важния за България проект. За страната ни Гергиев се изказа с максимално уважение, пожелавайки бързо справяне с ковид-кризата и с всички останали предизвикателства.
 
Началото на проекта “Нова концертна зала в София” е положено. Очакваме продължението.
 
Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
12.09.2021 г. 17:27
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/33331-valeriy-gergiev-podkrepi-noviya-kontserten-kompleks-v-sofiya