Отзиви

Пречистваща вечер на камерната музика

Трети концерт на Камерен ансамбъл "Силуети" от цикъла "Бетовен на 250 години"

Пречистваща вечер на камерната музика

 

В наситения със събития Празник на музиката – 1 октомври – един изискан музикален празник създадоха Камерният ансамбъл „Силуети”. Третият им концерт от цикъла „Бетовен на 250 години” събра отново в уютната, красива зала на „Сити Марк Арт Център” – станалия вече техен традиционен концертен „дом”, отбрана публика от почитатели (и не само български) на камерното музициране. И отново талантливите млади музиканти очароваха с виталността на своето артистично излъчване, с елегантна, добре премерена сценична изявеност, стилово издържано и инструментално прецизно изпълнение. Драматургично балансирано подредената програма, предлагаща два опуса от различни творчески периоди на Бетовен, а между тях и творба на съвременния му Моцарт, бе представена с кратък, но съдържателен анонс от виолончелистката Габриела Калоянова – явно немалкото вече образователни концерти на „Силуети” пред разнолика аудитория в „Сити Марк Арт Център” са култивирали у тях и хубави умения за контактуване със залата.

Първата от трите Бетовенови сонати за цигулка и пиано опус 12 (създадени през 1798 и посветени на Антонио Салиери) Калина Митева и Лилия Жекова поднесоха с усет за ранния стил на композитора, носещ полъха на лекотата и изяществото на предшестващите го класици, но и с вече присъщата Бетовенова енергия и пламенна емоционалност. В Моцартовото Трио за кларинет, виола и пиано КV 498 „Kegelstatt” Калина не само съумя да премине на виола с удивително бърза адаптация към нейната специфика, но демонстрира великолепно владеене и на този инструмент. А в диалозите с кларинета на Кристиян Калоянов двата инструмента постигнаха темброво допълваща се благородна звучност с внушение почти сякаш за сценичен вокален дует, в единство с партниращия клавир. Прочутото Бетовеново последно Трио за цигулка, виолончело и пиано опус 97, „Archduke” (посветено на австрийския ерцхерцог Рудолф, известния патрон, приятел и ученик на Бетовен), изпълнено с едни от най-красивите страници от камерната музика на великия творец, прозвуча с цялата пълнозвучна мощ и интонационно богатство на зрелия Бетовен. Калина Митева, Габриела Калоянова и Лилия Жекова – три изявени отделни индивидуалности, споени в неотделимо единство, в неотклонен контакт с поглед, мисъл, чувство, щрих... Те разстилаха четирите части в обширен диапазон на динамика и контрастни емоционални състояния с добре постигнат звуков баланс и релефно изведени линии в сложната многопластова тъкан, в която диалогичните или имитационни реплики преливаха гъвкаво от един към друг инструмент. Вечерта завърши с изпълнената от четиримата „на бис” изящна Моцартова песен, специално адаптирана за състава от Кристиян Калоянов.

... От години се радвах на тези млади музиканти, излъчващи особена ведра чистота, непосредственост и спонтанна емоционалност, изпълнени с радост от музицирането, с ентусиазъм търсещи все нови и нови полета в света на ансамбловото свирене, чертаещи надеждни перспективи. Но сега с уважение се възхищавах на професионализма и въздействащото внушение на едни вече зрели сериозни музиканти, със свое място в концертния ни живот.

И очаквам с нетърпение и четвъртия концерт от този цикъл на „Силуети” на 16 декември, на самата рождена дата на Бетовен, отново в залата на Сити Марк Арт Център.

 

Автор:
Анди Палиева
Публикация:
11.10.2020 г. 20:44
Посетено:
1376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/31814-prechistvashta-vecher-na-kamernata-muzika