Отзиви

Словоохотливият домашен дух

140 години от рождението на писателя Александър Грин (1880-1932)

Словоохотливият домашен дух

 

На 20 август 2020 г., четвъртък, в градинката на Народно читалище "Добри Чинтулов - 1935" в София пред многобройна смесена публика от деца, родители, баби и дядовци се случиха две извънредно интересни събития. От 19:30 бе представена по увлекателен начин за мало и голямо от Пламен Глогов - художествен ръководител на Театър "Конникъ" към НЧ "Добри Чинтулов - 1935", увлекателната лекция за едно екзотично, атрактивно и опасно растение - жлезистата слабонога. С участието на неколцина от най-малките зрители и с тяхна помощ г-н Глогов представи на публиката някои от най-типичните особености на това слабоного растение, приготви от него чай и дори го опита, след което постави на всички отговорната задача да събират колкото се може повече информация за това растение и да я изпрашат на определен електронен адрес за учените-актьори от Института за гората на БАН.

Веднага след лекцията и пренареждане на декорите, създадени лично от децата и актьорите, започна театралният спектакъл "Словоохотливият домашен дух", постановка на Театър "Конникъ" към НЧ "Добри Чинтулов 1935". Спектакълът е изграден върху разкази на руския писател класик Александър Грин (1880-1932) - фантаст и реалист без аналог в руската и световната литература, които по-възрастните знаем от сборника "Акварел" (библиотека "Панорама" на някогашното издателство "Народна култура" (1973), съставител и превод Силвия Борисова, Мария и Елка Хаджиеви. Сценарий и режисура - Пламен Глогов, сценография - Радослав Паноров, музика - Пламен Димитров, който изпълнява и ролята на самия Слоохотлив домашен дух, разказващ тъжната и необикновена история на Ани, Филип и Ралф, но доразвита и обогатена със сюжети от други творби на Грин от "Акварел", така че - хем е запазен неговият хармоничен и обаятелен стил, хем историята е продължена и уплътнена с осезаеми елементи и реални сценични действия, добавила по този начин още щрихи към участта и биографията на героите.

Спирам дотук с преразказа, за да предизвикам интереса на още зрители към тази чудесна постановка, която привлече едновременно интереса и на децата, и на възрастните, които гледаха и слушаха в продължение на 45 минути представление, изиграно поради епидемичните ограничения и изисквания не в салон, а на "гола поляна", като за сцена бе използвана дори сградата на читалището и главното стълбище, превърнато в един момент с помощта на платно и в търговски кораб, жертва на пиратско нападение...

И така - в ролите Кристиана Глогова, Мила Колева, Деян Глогов, Александър Василев, Пламен Димитров, Стефан Пашов, Виолета Глогова, Радослав Паноров, Тоника Заекова, Кристина Дудина, Василена Василева - деца и възрастни, които се справиха отлично с ролите си, за което бяха аплодирани горещо от публиката.

Особено радващо е, че в днешното трудно за културни дейности време млади и инициативни хора вземат нещата в свои ръце и използват всякакви налични възможности, за да опоетизират и одухотворяват средата и действителността, които сме свикнали да наричаме "околни", а не охолни. Приветствам ги за това благородно усилие. То рано или късно ще бъде възнаградено по някакъв начин, дори да не е охолен. Но за тази цел не бива да спира.

А организаторите обещават още спектакли и изненади. И по време на пандемията, и след това.

Да им пожелаем успех!

 

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
21.08.2020 г. 13:18
Етикети:
годишнинатеатрален спектакълСлавимир Генчевотзиви
НЧ "Добри Чинтулов 1935"
Театър "Конникъ"
"Словоохотливият домашен дух"
Александър Грин
Пламен Глогов
Посетено:
1233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/31568-slovoohotliviyat-domashen-duh