Отзиви

„Незавършена пиеса за механично пиано“, или за поезията на неслучилия се живот

За филма на Никита Михалков

„Незавършена пиеса за механично пиано“, или за поезията на неслучилия се живот

 

Краят на ХІХ век. Руското дворянство изживява криза, която обхваща не само материалната сфера, но и духовните устои на своите представители. На този фон в „Незавършена пиеса за механично пиано" Никита Михалков поетично–иронично „разрязва“ етично-нравствената битийна обвивка на героите си, за да достигне до оголения нерв на техния неслучил се живот. Чеховската атмосфера, тъй като в основата на филма са произведенията на руския абсурдист, се пресъздава с кинематографична художествена автентичност. Тя улавя най-тънките нюанси в безметежното съществувание, в което клокочи жаждата за някаква, макар и малка промяна. Лятната жега и очистващият дъжд, отегчените домакини и пристигналите гости, сами по себе си маркират границите на взривоопасния ефект от случайната среща на бившите влюбени, чрез които съдбата нелепо издевателства над индивида. Платонов (Александр Калягин) и Софи (Елена Соловей) се сблъскват отново, за да вкусят за миг от сладостта на „живия живот“. Разминаването между душевен порив и действие, между мечта и реалност, между копнеж и инерция се „рисува“ с широк замах на четката, очертавайки общия „план“(“сбирката“) и значимостта на детайла (механичното пиано). Напрежението - лежерно, протяжно, удържа динамиката под повърхността на спрялото време, неутрализирайки порива за промяна.. Искам-мога-правя, но... бездействам – тази ос убива спонтанното вдъхновение още в зародиш. Момчето, което разрошва косата си и удря тревата, сякаш се превръща в опосредствена метафора на вътрешния моментен подтик на персонажите да се отклонят от коловоза на статуквото. Паралелно с това, то е и израз на капитулацията пред инерцията на безволното съществуване, обвило дворянската „идилия“ (безцелното шляене, празните разговори, нелепите шеги…). Тази идилия, вътрешно нееднородна, е исторически обречена. Сблъсъкът между аристократичната претенциозност и безпомощност на отмиращата класа, и настъплението на действащите хора, на новите герои на деня – хората с пари, неминуемо върви към предизвестен финал, макар и временно „задържан“. Затова любовната история, която раздвижва „заспалите пластове“ свършва преди да е започнала, отвяна от инерцията на самосъхранението. Неизвестното, новото плаши, а старият ред осигурява измамната илюзия за защитеност. Най-ярка и вълнуваща нейна илюстрация е трогателната привързаност на жената на Платонов, която обича въпреки обстоятелствата, невинна, чиста, комично симпатична в своя нелеп опит да „въдвори обичайния порядък“. Тук парадоксалната образност на филма придобива зрителната, емоционалната и естетическата кулминационна обособеност на значим творчески акт – позиция на режисьор, който се вълнува от историята, пречупвайки я през погледа на собственото си съвременно мирознание.

 Никита Михалков не морализира, а кинематографично разказва с иронична, творческа, човешка съпричастност, с мащабност и талант за света, който ще изчезне, погълнат от собствената си деформираност, свят, който опосредствено създава илюзията за огледална възпроизводимост, в епохата на създаването на филма – 1977 г.

Алюзиите, препратките, „кадрите“ не са буквални, а стилизирано опоетизирани на „фона“ на Чеховата духовна вселена. Чрез нея „Незавършена пиеса за механично пиано“ се превръща в ярък художествен документ за „радикална разправа с идеологическите стереотипи, наложени върху живот и кино от комунистическия хронотоп“ (Геновева Димитрова).  

_______

„Незавършена пиеса за механично пиано“

Режисьор: Никита Михалков
Сценаристи: Никита Михалков, Александр Адабашьян
Продуцент: Татяна Жигаева
Музика: Едуард Артемиев
По Антон Чехов
Оператор: Павел Лебешев

В ролите: Александър Калягин, Елена Соловей, Евгения Глушенко, Антонина Шуранова, Юрий Богатирев, Олег Табаков, Николай Пастухов, Павел Кадочников, Никита Михалков, Анатолий Ромашин

     

 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
15.04.2020 г. 16:09
Етикети:
ЧеховкиноотзивиНикита Михалковфилм
„Незавършена пиеса за механично пиано“
Посетено:
3846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/31129-nezavarshena-piesa-za-mehanichno-piano-ili-za-poeziyata-na-nesluchiliya-se-zhivot