Отзиви

Кръговратът на природата в „Саша, Лиза и годишните времена” от Маргарита Пайкова

Нова книжка за малките читатели

Кръговратът на природата в „Саша, Лиза и годишните времена” от Маргарита Пайкова

 

След три успешни романа журналистката Маргарита Пайкова издаде нова книга. Този път това е занимателно четиво за деца, което сигурни сме ще бъде увлекателно и за техните родители. Книжката „Саша, Лиза и годишните времена” е посветена на ежегодния кръговрат на природата и на смяната на сезоните – пролет, лято, есен и зима. Написана е с удивителна лекота, с някакъв чисто български ритъм и напевност. Достатъчно модерна и заедно с това много полезна, защото съдържа онази най-необходима и основна информация, която всеки родител би искал да предаде на своите деца и внуци.

С много обич и топлота авторката разказва на своите читатели кои са плодовете, с които природата ни дарява през всеки сезон, кои са най-важните празници, които празнуваме през годината – за традицията да се ходи на църква на Великден, да се шарят яйца и да се пекат великденски козунаци за Воскресение Господне, за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, за Деня на детето 1 юни и, разбира се, за сурвакарите в новогодишните празници.

В книгата откриваме на пръв поглед простички и ясни истини, но те съдържат в себе си онази народна мъдрост, която се предава от век на век и с която сме закърмени от малки заедно с българските народни приказки и веселите ваканциите при баба. Великолепно е описана красотата на родната природа, която нашите баби са скътали в българските народни шевици, които греят със слънца, цветя и птици.  

Главен герой е малкият Саша и неговият приятел - кучето Лиза, които живеят при баба в село Патреш, Великотърновско. Заедно те се впускат в приключения като откриват как се променя градината на баба през всеки сезон, как се завръщат птиците през пролетта, опознават селските домашни животни – козлетата на чичо Здравко, двойката щъркели, свили гнездо до старата селска църква, овцете, пуйките и кокошките, и разбира се – магаренцата в съседния двор. Как един сезон сменя друг, докато дойде месец август, време за море и за туршии, за събиране на богатия урожай през септември и октомври, после отлитат птиците на юг, изнизва се месец ноември, за да дойде най-любимото време за Саша – зимата, когато елхите се украсяват с играчки, когато баба готви най-вкусните лакомства - сладка баница с тиква и орехи и когато ще получи и най-хубавите подаръци за Коледа.

Книжката „Саша, Лиза и годишните времена” сякаш ухае на топла питка и от нея лъха уюта на добре познатото българско домашно огнище, толкова родно и свидно звучи всичко в нея. Сигурни сме, че ще стане любимо четиво за децата в България и за останалите наши малки сънародници, които днес живеят във всички точки на света.

 

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
18.02.2020 г. 10:18
Етикети:
книга за децадетска литература
Лиза и годишните времена”
Саша
Маргарита Пайкова
Посетено:
4647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/30926-kragovratat-na-prirodata-v-sasha-liza-i-godishnite-vremena-ot-margarita-paykova