Отзиви

Филмът „В кръг” - равносметка за прехода 30 години след 10 ноември

За новия филм на Стефан Командарев

Филмът „В кръг” - равносметка за прехода 30 години след 10 ноември

 

Направо в седмия кръг на ада ни запраща новият филм на Стефан Командарев „В кръг”, който излезе по екраните. Сравнението може да изглежда пресилено, но за тази асоциация си има основания. Действието на цялата лента се развива в тъмнина, тоест в малките часове на денонощието – по време на нощно дежурство на три патрулиращи двойки полицаи в София. И какво срещат те – смърт, насилници, прелюбодейци, измамници и мошеници – всичките грешници, герои на Данте. За съжаление това не е екранизация на „Божествена комедия”, а на нашата действителност 30 години след началото на прехода. За това говорят кадрите от събитията около 10 ноември, които като червена нишка преминават като фон на дежурството на полицаите, което те дават на 9 срещу 10 ноември.

И какво виждаме 30 години по-късно във филма с многозначителното име „В кръг”? Тези дни, покрай честването на 10 ноември чухме доста аргументи в полза на промените - хвалебствия за свободата да пътуваш, да имаш последна марка западна кола, да може да говориш каквото си поискаш и т.н. И какво от това, би казал обикновеният българин, за когото свободата да отиде на почивка не в Тайван, а дори на нашето Черноморие, става все по-далечна и непостижима химера. Защото когато дъщеря му влезе в болница, веднага се включва паричният брояч – 200 лв. за това, 300 лв. за онова (при масова заплата в страната около 500-600 лв.), както добре е показано чрез героинята на Ирини Жамбонас.

Като махнем всички екстри, които потенциално ни е донесла демокрацията през изминалите 30 години, остават базисните неща – чувстваме ли се спокойни и щастливи в държавата, в която живеем? Може ли детето ни спокойно да се върне от урок в къщи или ще бъде причакано от скучаещи напомпани ултраси, които ей така, ще го пребият почти до смърт без да им мигне окото, само защото агресията и безскрупулната сила е станала норма на поведение в обществото? И които хулигани най-вероятно ще останат безименни и безнаказани, заради „дупки” в закона и формалните ограничения, които връзват ръцете на полицаите, за да ни защитят?  И то при едно общество, което вече няма сили да се противопостави и да се бори с всички проблеми. Ще можем ли да се погрижим за изнемощелите ни стари родители, след като сме принудени да отидем да работим на хиляди километри от тях за едната прехрана? Докога ще подминаваме  равнодушно изпадналия в кома наркоман, иронично наречен Лазар? Всички тези въпроси задава филмът „В кръг” чрез нощното „дежурство” на шестимата полицаи и съдбите на хората, които те срещат по улиците на София. Всичко, което гледаме, е снимано изключително талантливо, с „документална” точност и е толкова реалистично, че е направо потресаващо и разтърсва душата до дъно. Иска ти се да изкрещиш – не, не искам да живея в такава държава. Това не е моята България. Моята България е друга. Това изглежда е била и целта на филма – да пробуди българина. Затова би трябвало „В кръг” да се гледа от колкото може повече хора, за да ни събуди от хипнотичната дрямка, в която сякаш сме изпаднали. Или поне, ако не за друго, то да гледаме изключително качествено кино, направено на световно ниво.

Екип:

Във филма ще видим: Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев-Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др.

Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.

„В кръг“ се осъществява с медийната подкрепа на NOVA и подкрепата на ИА „Национален филмов център“, фонд ЕВРОИМАЖ, Сръбски филмов център, Илиян Рангелов, КИА Моторс България и в партньорство със Синдикалната федерация на служителите на МВР.

 

 

 

 

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
14.11.2019 г. 14:39
Посетено:
1666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/30471-filmat-v-krag-ravnosmetka-za-prehoda-30-godini-sled-10-noemvri