Отзиви

Световноизвестни имена в „Международна изложба акварел”

Творби на 16 утвърдени майстори от 9 страни включва експозицията в галерия „Нюанс”

Световноизвестни имена в „Международна изложба акварел”

 

16 утвърдени майстори на акварела от 9 страни обединява експозициятаМеждународна изложба акварел”, която бе открита в столичната галерия „Нюанс”. "Това са световно признати майстори в своята област, представители на различни стилове и школи от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция", разказва кураторът Евгения Мацурева.

Посетителите могат да видят от хиперреалистични картини, като „Ориенталска кутия” и „Червени ябълки на фолио” на американеца Лорин Макракен до по-абстрактната „Нищо не нарушава тишината” от руснака Сергей Темерев. Решихме да поканим автори, които рисуват портрети, пейзажи, натюрморти и на различни теми, за да покажем, че в акварела няма правила, - продължава кураторът Евгения Мацурева. – Няма схема и един път, по който да достигнеш до най-високите нива на акварела. Няма значение от коя страна си. Много хора си мислят, че ако живеят в по-малка и бедна страна, няма да им се получи. А това не е така. Има акварелисти, които започват да рисуват от детството си, други – от 60-годишни и след това стават звезди. Всички ги познават, получават награди, много пътуват. Така че възрастта няма значение – ако имате желание, ако вие живеете с акварела, то може да постигнете много.”

Първоначалният списък от имена наброява 100 души, докато накрая организаторите се спират на 16 автори – едни от най-известните и награждавани художници в света на акварела, с много от които те се познават лично. С други се свързват по имейла и за огромна радост на Евгения Мацурева, те откликват на поканата им и се съгласяват да участват и да изпратят свои творби. Такъв е случаят с британката Наоми Тайдман, която не е професионален художник, но на 30 години решава да се посвети на акварела и днес тя е една от най-известните акварелисти в света. Има своя собствена галерия, носител е на най-високото отличие - наградата „Търнър” за акварел, член е Кралския институт (RI) на художниците акварелисти на Великобритания. Тя е една от любимите художнички на българския участник – Атанас Мацурев и именно той настоява да рискуват и да й изпратят покана. Изненадващо Наоми Тайдман се съгласява, след като се свързва с друг известен акварелист - шотландеца Ангъс Макюън, който също е включен в проекта, и той горещо й препоръчва да участва.

В пространството на ул. „Ив. Денкоглу” 42 могат да се видят творби на известния български акварелист Атанас Мацурев, на Станислав Золадз (Полша), Хуан Хуаджао и Чжоу Тианя от Китай, на американците Робърт Хайсмит, Дийн Л. Мичъл и Лорин Макракен, Наоми Тайдман (Великобритания), на шотландеца Ангъс Макюън, Анн Ларссон-Далин (Швеция), Чиен Чун-Вей (Тайван), Сергей Темерев от Русия и Александър Воцмуш, Сеск Фарре от Барселона, Испания, Евгений Кисничан (от Молдова) и Игор Мосийчук от Приднестровието.

От възникване на идеята до откриването на изложбата „Международна изложба акварел” на 11 септември 2019 г. изминава година и половина. Благодарение подкрепата на галерия „Нюанс” тя вече е факт. След големия й успех кураторът Евгения Мацурева се надява експозицията да има второ издание, а защо не и да стане традиционна, което би спомогнало за популяризиране на това фино изкуство в България.

 

Автор: Мариана Цветкова
19.09.2019 г. 13:04
Посетено: 1612
Етикети: Мариана Цветкова, София, изложба, галерия Нюанс, Международна изложба акварел
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/30166-svetovnoizvestni-imena-v-mezhdunarodna-izlozhba-akvarel