Отзиви

Милен Димитров в ролята на сладкодумен разказвач

За моноспектакъла „Последна радост“ по разкази на Йордан Йовков

Милен Димитров в ролята на сладкодумен разказвач

 

В рамките на Малък сезон на Театрална работилница "Сфумато“, Милен Димитров представи богатия образен свят от Йовковите разкази. В своя моноспектакъл актьорът пресъздава персонажите от „Другоселец”, „Серафим” и „Последна радост” с топлота и съпричастност. Той претворява своето тълкувание на белетристичния художествен свят, превръщайки го, щрих след щрих, в словесна, театрална панорама на едно отминало време. Време, което привлича със своята одухотворена патриархалност и сурова човешка битност.

Използвайки минимален театрален реквизит, Милен Димитров акцентира върху модулациите на гласа си, на изразителността на телесно-мимическия жест, за да открои отделните герои, за да предаде плътност и емоция на действието, чувството, визията. Той „обсебва“ ролята на сладкодумен разказвач, който приковава вниманието на аудиторията не само с любопитна история, но и със своята съпричастност към нея, залагайки на личната си реалистично-приказна интонация. Така оживява и питащото око на умиращото конче, и благородната осанка на окъсания Серафим, и предсмъртната одухотвореност на Люцкан.

В света на Йовков битовият реализъм и поезията съществуват в повествователен синхрон, който привлича и вълнува. Именно с този синхрон успява да докосне публиката театралната интерпретация на Милен Димитров.

Актьорът Милен Димитров е завършил НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов.
Познат е с ролите си в моноспектаклите „Лазарица” от Йордан Радичков и „Антихрист” от Емилиян Станев. Режисьор е на спектакъла "Излезе ангел от мъглата" по Пьотр Гладилин. Негови късометражни филми са участвали на международни кинофестивали в Кайро, Москва, София и др. Моноспектакълът „Последна радост“ е пореден акцент в индивидуалния му изследователски почерк.

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
28.06.2019 г. 10:16
Посетено:
1426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/29947-milen-dimitrov-v-rolyata-na-sladkodumen-razkazvach