Отзиви

Аплодисменти за великолепната седморка

За спектакъла „Косвени щети“

Аплодисменти за великолепната седморка



Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарова, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова, Никол Султанова приковават вниманието от началото до края на спектакъла „Косвени щети“. Защото са млади красиви… и талантливи. Защото чрез слово, глас и пластика, под вещата режисура на Максима Боева, те визуализират емоционалната палитра на войната, която не е с лице на жена.

Актрисите превръщат книгата на Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич "Войната не е с лице на жена" в театрална проекция на изконното право на нежната половина от човечеството да защити своето лично щастие. Щастие, което в хода на драматургичното действие е изтръгнато из основи, щастие, което в днешния ден отново е под угрозата на надигащия се краен национализъм. Енергията на реалните тела в пространството, впримчени в траекторията на металните контейнери, изтласква женствената телесност в хоризонта на символното. Очи, мимика, кичури коса, облекло, жест, изповеди, гротескови кукли… са активирани в битката да бъде чут женският вопъл за безсмислието и чудовищната болка, които пораждат военните конфликти. Илюзията и суровата реалност преливат във фрагментарния поток на разказа, в който невинността, красотата, нежността, талантът, човечността потъват в пресата на жестокостта, смъртта и опустошението.

А какво по-страшно от погубената младост, от физическите и емоционални белези, набраздили завинаги чистите души на едно пожертвано поколение?...

„Косвени щети“ не поучава, но сетивно разтърсва, мисловно провокира, забивайки се като свредел в съвестта на всеки, докоснал се до магията на театралната илюзия. Аплодисменти за великолепната седморка.

_________

„Косвени щети“

Спектакъл по книгата на Светлана Алексиевич – „Войната не е с лице на жена“

Режисура: Максима Боева
Участват: Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарова, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова, Никол Султанова
Сценография Киряна Аврониева

Театър „Азарян“ – сцена Backstage

 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
27.06.2019 г. 16:45
Посетено:
1361
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/29940-aplodismenti-za-velikolepnata-sedmorka