Отзиви

„Арт алея” отпразнува 15 години с изложба

Юбилейна изложба "15 години Арт алея"

„Арт алея” отпразнува 15 години с изложба

Галеристката Светла Ганева и художникът Стефан Попов откриват юбилейната изложба на „Арт алея

 

Малко частни галерии оцеляха през годините на прехода, но има и такива, и една от тях – софийската „Арт алея” стана на 15. По повод този респектиращ юбилей галеристката Светла Ганева и художникът Стефан Попов подредиха сборна изложба „15 години Арт алея” с творби на автори, които през годините са имали свои самостоятелни изяви в артпространството на ул. ”Гладстон” 51А. „Времето доказа един приятелски кръг с общи интереси, идеи и автори, които подкрепят галерията и които във времето са доказали както своята съпричастност и толерантност, така и удоволствието от работата с нас, удовлетвореност и надявам се и добро отношение” - каза Светла Ганева по повод откриването на юбилейната изложба.

Още от първия ден около „Арт алея” започва да се оформя приятелски кръг, в който влизат Вихрони Попнеделев, Димо Колибаров, Греди Асса, Цанко Панов, Румен Жеков, Елена Панайотова, Христо Кърджилов, Стоян Цанев и др. Много от тях взимат участие в първата изложба живопис на галерията, която се открива на 24 юни 2003 г., и във втората – на графика, през септември 2003 г. Този кръг от съмишленици се допълва през годините с нови имена, като Кольо Карамфилов, Георги Трифонов, Чавдар Петров, Мария Духтева и 95-годишния Любен Зидаров и Филип Зидаров. „По пътя загубихме един от най-големите си приятели - художника и поета Георги Грифонов, с когото имахме незабравими часове тук, на бара, където всички дълги години оформяхме нашия клуб - разказва още г-жа Ганева. – Загубихме Руен Руенов, изкуствовед и също приятел на галерията, но никога не сме ги забравяли и те са в нашите разговори, срещи и анализи.”

В сборната изложба „15 години Арт алея” участват 47 художници, скулптори и приложници, които са избрали да покажат различни по стил и техника работи. Получило се е нещо много интересно – като представителна извадка на сбор от повечето течения в съвременното българско изкуство. Стефан Попов излага абстрактния „Изгрев”, в който във всички нюанси на бялото на ръчната хартия е вградил юка, рисуване с туш и графит. Велико Маринчевски се е представил с типичния за него офорт в тъмни цветове, Вихрони Попнеделев с изкусително голо женско тяло, а Любен Зидаров - с весела и жизнерадостна „Вилна зона”. Оригинален е колажът на Христо Алексиев на тема „Иван Милев”, а Чавдар Петров е зарязал черната, бялата и синята гама и ни изненадва с фосфоресциращо оранжево в тъмна нощ, озаглавено „Нощен изгрев”.

Галерията е позната с това, че обича да дава път на по-абстрактното и авангардно изкуство и разбира се то не липсва в юбилейната изложба, като например пластиката от дърво – „Надграждане” от Роберт Цанев и особено любопитната и загадъчна творба „Лю-Лин”, изпълнена от прозрачен плексиглас от Рени Бахова. Тук може да отнесем и пластиката „Повод за полет”, съчетание между дърво и метал на Камен Симов, както и великолепната чиния на майстора на порцелана Георги Георгиев. Впечатляващото е платното „То” на Моника Попова, извадено извън галерията, също в модерна стилистика.

Ценителите разбира се ще се впечатлят от работите на Свилен Блажев, Георги Трифонов, Кольо Карамфилов, Греди Асса, Иван Нинов, Мария Духтева и Христо Кърджилов. Но особено искам да подчертая филигранния рисунък на няколко големи майстори като „Утро” на Димо Колибаров, „Илюстрация” на Сотир Гелев и проекта към „Призрак” на Пенко Гелев. Не е възможно да се изброят всички автори и техните работи, по-добре е да се видят на място. Юбилейната изложба "15 години Арт алея" може да бъде разгледана до 15 юли 2018 г.

 

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
26.06.2018 г. 13:19
Етикети:
юбилейгалерия Арт алеясборна изложба
15 години Арт алея
Юбилейната изложба
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/27998-art-aleya-otpraznuva-15-godini-s-izlozhba