Отзиви

Власт, управление и обществено развитие

Глобални, регионални и национални перспективи

Власт, управление и обществено развитие

 

Сборникът „Власт, управление и обществено развитие“ не е първият, който събира текстове на водещи университетски изследователи и практици от бизнеса, представени на международната научно-практическа конференция на департамент „Администрация и управление“ на Нов български университет. След „Бизнесът – позитивната сила на обществото“, „Лидерството – време е за промени“, „Човешкият капитал – методология, измерения, практики“ и „Стратегически визии – ефективно управление за икономически, организационни и социални трансформации“ новият сборник предлага един професионален поглед върху редица теми като – архитектурата на властта, демокрацията и неравенството, критиката на управлението на човешкия капитал, интеграционния подход на управление, маските на властта, съвременните управленски практики, парадоксите на властта и свободата, глобалните рискове и икономическите тенденции, системите за социална защита, прогнозирането на риска, консултантските услуги, устойчивото туристическо предлагане, дигитализацията в публичния сектор и др.

Още в първия текст – словото на доц. д-р Кристиян Хаджиев, се дефинират четирите основни стълба, на които се базира общественото развитие, а именно – благоприятната икономическа и институционална среда за управление и развитие на предприемачеството; развитата информационна инфраструктура; съзидателния и висококвалифициран човешки капитал; националната иновативна система, способна да реализира продукти с високо съдържание на знание и добавена стойност. Това, което казва Кристиян Хаджиев в пълнота се спазва и в казусите на самите текстове - „За постигането на икономически и интелигентен растеж и изграждане на общество, базирано на знанието, са необходими нови, качествени научни изследвания, предприемачески умения, творческо и иновативно отношение, както и интензивно взаимодействие между заинтересованите страни (висше образование-наука-бизнес) за разпространение и прилагане на натрупаните знания в социалната практика. Формирането на личности, които да се адаптират в среда с висока степен на неопределеност, е ключов фактор в общественото, социалното и икономическото развитие. Успехът в глобалната, базирана на знания икономика на 21 век зависи от човешкия капитал, неговата компетентност и ангажираност (съпричастност) към организационните резултати и стратегическите проблеми на обществото.“

Съставителят на сборника – доц. д-р Димитър Панайотов не случайно е избрал мотото, публикувано в началото „Ненасилието изисква не само избягване на употребата на физическата сила, но и яростта на духа. Не е достатъчно да откажеш да стреляш по хората, трябва да отказваш и да ги мразиш.“ (Мартин Лутър Кинг), но и не случайно в края на своята статия използва думите на Стив Джобс „Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ.“ – именно такъв е обхватът на представените текстове – както по отношение на интердисциплинността, така и в ползотворността от връзката между академичния опит и бизнеса.

Сред авторите са преподаватели от Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство, Бургаския свободен университет, Стопанската академия в Свищов, Техническия университет в Габрово, Лесотехническия университет, както и водещи представители на властта и бизнеса.

______________

"Власт, управление и обществено развитие". Съставител: Димитър Панайотов. Нов български университет. София, 2018. Цена: 27 лв. 612 стр.

• Представянето на книгата ще бъде на 8 май 2018 г., в Център за книгата, Нов български университет от 15,00 часа. По време на представянето книгата ще се продава с 10% отстъпка.

 

Автор:
д-р Веселина Василева
Публикация:
24.04.2018 г. 11:11
Посетено:
1092
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/27553-vlast-upravlenie-i-obshtestveno-razvitie