Отзиви

Светът на организационното поведение

Новите парадигми на човешкото развитие

Светът на организационното поведение

 

 „Организационното поведение е в центъра на това движение – от нас към другите и обратно, при което създаваме себе си, но и формираме общности, чрез които осъществяваме мечтите си за пълноценно човешко развитие. Тъй като нашата уникалност и успешност като самостоятелни индивиди винаги ще зависи от предпоставки и подходящи условия в свят, който изграждаме и развиваме съвместно с другите.“ – така започва четвъртото допълнено издание на книгата си „Организационно поведение. Новите парадигми на човешкото развитие“ авторът Димитър Панайотов.

Материалът е организиран в десет основни глави. Първата глава „Увод в организационното поведение“ представя организационното поведение като интердисциплинна област на познанието – толкова многостранна, че наистина може да обедини различните нива на „анализ, въздействие и взаимодействие“. Втората глава „Проекции на ценностите на културата върху моделите на поведението“ има за цел да систематизира различните подходи и модели за изследване на културните различия в организационното поведение. Не случайно мотото на тази част в книгата е на холандския социален психолог Херт Хофстеде – „Културата донякъде е като цвета на очите ви: не може да го промените или да го скриете и въпреки че не можете да го видите, той е винаги видим за другите хора, когато взаимодействате с тях.“ Сред различните представени модели е и този на „балканския синдром“ и неговата българска специфика. Третата глава „Личностен базис и организационно поведение“ обръща внимание на личността и индивидуалните различия, представени са – аналитичната, хуманистичната, когнитивната, поведенческата, дейностната, диспозиционната и модуларната теория на личността. Четвъртата глава „Междуличностни отношения и комуникация“ представя същността на деловото общуване, организационната комуникация, комуникативността в организацията и др. В петата глава „Интуицията и невербалните сигнали“ се разглеждат връзките с процесите при взимане на решения, водене на преговори и сключване на сделки. В шестата глава „Мотивация и ефективно поведение“ се представя същността на мотивацията. На въпроса „Какво означава да мотивираме в организацията“ авторът дава следния отговор „На първо място, да насочим хората в определена посока и да предприемем необходимите стъпки, за да стигнат там, защото същността на това движение от ценностни ориентири и човешка енергия е постигането на чувството за обща цел.“ Седмата глава „Имидж и организационна култура“ отделя внимание на персоналния имидж, на политическия имидж и на фирмения имидж, а също и на формирането на организационната култура. Осмата глава „Управление на груповите процеси в организацията“ има за подзаглавие „Предизвикателствата пред мениджмънта и лидерството“, а сред основните акценти са теми, свързани с динамиката на екипите, властта, лидерството, управленските стилове и поведение. Девета глава „Организационни конфликти и управление на стреса“ се посвещава на управлението на конфликтите и стреса, на източниците и причините за организационните конфликти и стресови ситуации. Съдържанието извежда както класификация на стресорите, така и правилата и техниките за мениджърите. Десетата, последна глава, „Инструментариум за управление на организационното поведение“ представя теми, свързани с управление на промените, жизнената стратегия на организацията, управлението на кариерата, управлението на таланти, коучинг програмите. В приложение са публикувани обобщаващи казуси, тест, който обхваща всичките глави в книгата и богата допълнителна библиография.

Книгата е изключително богата и отделните глави представят редица възможности, множество примери и казуси. Тя може да бъде полезен учебник и приятно четиво както за хора, които се занимават с управление, така и за всеки един човек в динамичния професионален свят днес. 

                                                                                              

• Представянето на книгата ще бъде на 8 май 2018 г., в Център за книгата, Нов български университет от 15 часа. По време на представянето книгата ще се продава с 10% отстъпка.

 

Автор:
д-р Веселина Василева
Публикация:
18.04.2018 г. 16:28
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/27518-svetat-na-organizatsionnoto-povedenie