Отзиви

Семиотични орбити

За книгата на Рени Янкова

Семиотични орбити

 

Появата на книгата „Семиотични орбити. Навик, норма, ритуал във философията на Чарлс Пърс“ на Рени Янкова в България безспорно говори за наличие на висш пилотаж от страна на изследователя, който се е натоварил да представи философската доктрина на този така загадъчен американски философ - основателя на прагматизма Чарлс Пърс. Още в предговора на книгата проф. Иван Младенов пише, че „не е възможно усвояването на философията му „донякъде“ или за определени цели, може да има само добро или никакво познание.“

Съдържанието на книгата е направено като Космос, или по-точно - като Вселена, а проф. Иван Младенов, определя изследването на Пърс като „изучаване на новооткрита галактика“.

Книгата съдържа три основни глави - първата - „Вселената и знакът“ представя идеята за знака от Античността до днес, втората - „Големият взрив на идеите“ представя историческите корени на семиотичната идея, връзката на Пърс с неговите предшественици и открояването на новото и оригиналното в неговите концепции, третата глава - „Навик, норма, ритуал. Триади и реалност“, навлиза в антропологичната проблематика, фокусирайки се върху „ритуала“ като „винаги изграден върху социален навик, пренасящ важно за общността познание“.

За разгадаването на Пърсовата философия Рени Янкова въвежда и изследва елементи, към които досега не е подхождано с нужната изследователска сила. Чрез навика като „равностоен смислов и структурен елемент в Пърсовата философия“ - от една страна, заедно с концепциите за знака и категориите, а от друга, заедно с нормата и ритуала, в книгата се създава работещ модел за разчитане на Пърсовата философия – но не само.

Посочването на навика като смислов елемент във философията на Пърс и свързванията, които прави авторът Рени Янкова, дава поглед върху използването на Пърсовата философия като работеща семиотична методология, действително приложима в различни области. Тази приложимост се вижда най-добре в сложния преход, който свързва семиотиката с проблема за ритуала и оттам с антропологичната теория, които Рени Янкова довежда до това, че „след като ритуалът съдържа в ядрото си навик, днес би следвало да живеем в среда, в която ритуалите прогресивно се увеличават, като напускат сферата на сакралното и все повече обемат тази на всекидневното.“

В изследването на Рени Янкова за Пърс е наличен един по-особен заряд, който поддържа това, че „Пърсовите концепции могат да улавят значенията, да позволяват вникване в същността на явленията, без да ги статизират, което неминуемо създава предразположеност към грешки.“ Или както пише в предговора проф. Иван Младенов – „Най-важното постижение на Пърс – неговите категории Първичност, Вторичност и Третичност – действат йерархично, но и едновременно, улавяйки наблюдаваните обекти в динамиката на тяхната промяна. Числовата им стойност не е свързана с поредност, а с питагорейското разбиране за всеобхватност и свят“.

Авторът на книгата Рени Янкова е доктор по семиотика на Нов български университет и преподавател в Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания. Прави изследването си за Пърс под научното ръководство на проф. Иван Младенов и го защитава по време на XII Световен конгрес по семиотика.

Изследването в тази книга носи редица приноси, но особено важният е – създаването на нов кръгов модел, чието ядро включва концепциите за знака, навика и категориите, чрез които да може да се разчете Пърсовата философия по начин, по който да започне да работи като семиотична методология в различни области.

Книгата „Семиотични орбити. Навик, норма, ритуал във философията на Чарлс Пърс“ е второто издание, направено от Нов български университет и посветено на американския философ Чарлс Пърс. Преди него, през 2015 г., в университетската философска поредица е издадена книгата на Корнелис де Вал (превод от английски на Николай Иванов и Андрей Ташев), в която Пърс казва „Една книга може да донесе три вида полза. Първо, може да обогати идеите ви с чистите възможности, чистите идеи, които предлага. Второ, може да ви информира. Трето, може да ви предложи за одобрение насоки на мисълта и доказателства за приемлива връзка между възможности и факти. Преценете внимателно привлекателността на идеите, правдоподобността на твърденията и силата на аргументите и запишете своите добре обмислени възражения в полетата на книгите.“

__________

Рени Янкова. Семиотични орбити. Навик, норма, ритуал във философията на Чарлс Пърс. Нов български университет. София, 2018. Цена: 19 лв.

Представянето на книгата ще бъде на 19 април 2018 г. в Център за книгата, Нов български университет, от 16.30 часа. По време на представянето книгата ще се продава с 10% отстъпка.

Автор:
Веселина Василева
Публикация:
21.03.2018 г. 10:36
Етикети:
книгаЦентър за книгатаНБУ
Рени Янкова
Чарлс Пърс
Семиотични орбити
Посетено:
1035
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/27338-semiotichni-orbiti