Отзиви

Любен Зидаров рисува духа на Париж

Известният илюстратор показва живописна изложба „Обратна хармония” в галерия „Нюанс”

Любен Зидаров рисува духа на Париж

Сн.: Ани Петрова

 

Известният илюстратор и акварелист Любен Зидаров представя живопис в своята нова изложба „Обратна хармония” в галерия „Нюанс”. По време на своя дълъг творчески път, 94-годишният доайен на българското изобразително изкуство не толкова често се осмелява да посегне към маслото, признава самият той. За пръв това се случва много отдавна, през 70-те години. Тогава художникът е изпратен на двумесечна творческа специализация в Париж. „Започнах да работя живопис фактически след пребиваването ми в Париж. Бях направо се главозамаял от престоя ми там – разказва той в едно свое интервю. - Париж направо ме побърка. „Влязох в „Тюйлери” и като видях импресионистите в оригинал, бях направо не на себе си.” Две години след като се завръща от френската столица, през 1977 г., той открива самостоятелна живописна изложба.

40 години по-късно Париж отново го вдъхновява да подготви изложба с маслени бои. Миналото лято Любен Зидаров пак се оказва във френската столица и тогава открива, че градът на неговата младост е много променен. И то към по-добро. Художникът си го спомня като мрачен град, носещ още белезите на разрухата от войната, а сега го открива пременен, освежен, много по-шарен и лъскав. Но запазил светлия си романтичен и артистичен дух. Решава да предаде своите впечатления някой ден отново в живопис, също както преди четири десетилетия, но когато му се уталожат спомените. Обаче благодарение настойчивостта на собственичката на галерия „Нюанс” Лили Владимирова за рекордно кратък срок той рисува 13 маслени платна и 6 акварела и днес те могат да бъдат видяни в галерия „Нюанс”. На една от картините той се е изобразил в двоен автопортрет с характерната за него самоирония. На лявата страна е млад, на заден план Париж прилича на тъмен силует, а в дясната част – вече помъдрелият художник е на фона на бели, слънчеви сгради. В този двоен автопортрет художникът влага типичното за него чувство за хумор и то в контекст – младият художник на фона на стария Париж и старият художник на фона на подмладения Париж.

Ако търсите популярни туристически забележителности в показаните картини от Любен Зидаров, то едва ли ще ги откриете. С изключение на прочутата вятърна мелница „Moulin de la Galette” на Монмартър, добре позната от платната на импресионистите. Но заедно с това улиците и сградите са напълно разпознаваеми – усеща се толкова описвана в литературата  и изкуството артистична атмосфера на града, „който никога не спи”, както го нарича Хемингуей, приютил Пикасо, Модилиани, Жак Вийон. А от ярките кафенета сякаш се носи ароматът на черно кафе и кроасани. Ето това е Париж, вдъхновил толкова писатели, художници, фотографи и кинаджии. Ако искате да го видите и да почувствате неговия дух, посетете изложбата на Любен Зидаров в галерия „Нюанс”.

 

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
17.03.2018 г. 15:55
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/27316-lyuben-zidarov-risuva-duha-na-parizh