Отзиви

Несъзнаваните аналогии или изкуството да пиеш силно кафе

За книгата „Несъзнаваните аналогии“ на Пенка Христова

Несъзнаваните аналогии или изкуството да пиеш силно кафе

 

Книгата „Несъзнаваните аналогии“ на Пенка Христова, издадена от Нов български университет през 2017 г., печели интерес и симпатии със своята обърнатост както към специализираната академична публика, така и към любознателни читатели, изкушени в решаването на логически задачи, попълване на тестове за интелигентност или просто демонстриращи вкус и нагласа към по-сериозните и едновременно с това увлекателни наративни конструкти/концепти на съвременната психология. В основата на нейния "научен сюжет" са аналогиите – техните видове, начините по които се генерират, когнитивните процеси, в които участват и моделират, знанията и личния опит, от които се извличат. Книгата на Христова поставя различни и много интересни акценти в изследването на човешкото възприятие и мислене. Тя буквално въвежда в лабораторията на последното, задавайки нови тематични полета, като неизменно удържа баланса между представянето на сложни казуси на достъпен стил и разгръщането на амбициозен и критичен подход към влиятелни тези и автори от областта на когнитивната психология. Така с лекота научаваме, че историите, които сме чули, в много по-голяма степен ни служат за изграждане на аналогии, отколкото тези, които сме прочели, както и че не трябва безвъпросно да се доверяваме на нобелови лауреати като Даниел Канеман, относно съществуването на два различни типа процеси на мислене и две различни мозъчни структури.

Като цяло, гл. ас. д-р Пенка Христова крайно последователно и прецизно въвежда в красивия и сложен свят на релационните структури и сходства. Авторката представя множество контексти, задачи и експерименти, в които се генерират аналогии, разяснява разликите между тях и релационния прайминг, като процеси, обслужващи една и съща функция, разкрива значението на физиологичната възбуда, инструкциите или репрезентациите за кодирането на визуална информация и режимите на съпоставяне. Особено внимание заслужава успешният ѝ опит едновременно да се впише в традицията на българската когнитивна наука, положена от доц. Бойчо Кокинов и творчески да я актуализира.

Не на последно място, Пенка Христова оставя свобода на своя читател да си проправи собствен път в книгата, според личните си предпочитания и търсения, и да избере дали да запомни, че аналогиите са мярка за флуидна интелигентност и са свързани с функционирането на челния дял на мозъка или това, че пиенето на сутрешното кафе е като каране на мотоциклет без каска.

Автор:
Васил Димитров
Публикация:
18.01.2018 г. 16:01
Етикети:
Васил ДимитровотзивиНов български университеткнига
Несъзнаваните аналогии
българска когнитивна наука
Пенка Христова
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/27005-nesaznavanite-analogii-ili-izkustvoto-da-piesh-silno-kafe