Отзиви

Докоснат от музиката

Впечатления от един необикновен концерт

Докоснат от музиката
Иван Пенчев. Сн. Василка Балевска


В четвъртък вечер, 12-и октомври, в зала "България" прозвучаха произведения на видни английски композитори на XX век, рядко изпълнявани и малко познати на широката музикална аудитория: Ралф Вон Уилямс - "Фантазия върху тема на Томас Талис" за два струнни оркестъра и струнен квартет и "Издигащата се чучулига" за цигулка и оркестър; Бенджамин Бритън - "Младият Аполон" за пиано, струнен квартет и струнен оркестър и "Вариации върху тема на Франк Бридж" за струнни; Едвард Елгар - Интродукция и Алегро за струнни и струнен квартет. Изключително интересна и трудна програма.

Не бих искал да правя музиковедчески анализ на този концерт. Аз така се захласнах на всяко изпълнение, че по-скоро емоционално ще изразя възхищението си от безупречната интерпретация. Още първата композиция на Уилямс - Фантазията върху тема на Томас Талис ме грабна със своята богата хармония и звукова палитра и аз се оставих на течението на музиката. Наслаждавах се на блестящото изпълнение на оркестъра и соловите изяви на отделните инструменталисти от квартет Quarto.

Поздравления специално на цигуларя Иван Пенчев за великолепно поднесената с голям виртуозитет и финес пиеса "Издигащата се чучулига" за цигулка и оркестър от същия композитор.

Много интересно и виртуозно беше изпълнението на произведението на Бенджамин Бритън - "Младият Аполон" за пиано струнен квартет и струнен оркестър (за първи път в България). Произведение технически трудно, изпълнено с резки звукови контрасти, с което музикантите се справиха великолепно. Прекрасни сола на пианиста Стефан Врачев и отново на членовете на квартета.

След паузата КА "Софийски солисти" изпълниха с голям виртуозитет "Вариации върху тема на Франк Бридж" за струнни също от Бенджамин Бритън. Това е репертоарна творба на ансамбъла, но тази вечер тя прозвуча особено вдъхновяващо и докосващо.

Концертът завърши с Интродукция и Алегро от Едвард Елгар за струнни и струнен квартет. Отново музикантите показаха майсторство, съвършенство и великолепие!

Проф. Огнян Станчев

Проф. Станчев е преподавател по виола в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", журира в международни конкурси, сред които Йоханес Брамс конкурс, Австрия. Виолист от легендарния в миналото Радио квартет, уважаван в цял свят професор по виола и изключителен музикант. Над 20 години е бил водач на виолите в Софийска филхармония.

Автор:
проф. Огнян Станчев
Публикация:
17.10.2017 г. 18:13
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/26479-dokosnat-ot-muzikata