Отзиви

„Броеница на щастието“ като терапия срещу житейските стихии

За книгата на Ивет Лолова

„Броеница на щастието“ като терапия срещу житейските стихии

Сбогом, книги за самопомощ, които създавахте илюзията, че просто сме твърде глупави, за да се справим с живота.

Добре дошли на терапевтичните книги, които не съдят, не указват посоки, а създават общност.

След успеха на „Болестта на пеперудата“ – страхотната книга на Людмила Людмилова за живота със и покрай анорексията – съвсем естествено и в готов контекст идва и книгата на Ивет Лолова „Броеница на щастието“.

Една майка, която се бори с епилепсията на детето си.

Основа за роман, тъкан за бродиране на съчувствена сантименталност, сълзлива история с щастлив или трагичен край – книгата на издателство „Скалино“ не е нищо от това.

Ивет Лолова говори така, както говорят всички майки с болни деца – кратко, събрано и дълбоко. Няма нито време, нито дистанция за сълзи. Погледът отвътре е поглед от истинския ракурс, оня с болката.

Надежда и отчаяние едновременно – точно като в приказките. Затова „Броеница на щастието“ звучи като приказка, като Мери Попинз, като ужасяваща история от Братя Грим, но и като песен за еднорози. Ние, щастливците, можем само да съчувстваме отстрани, а точно това авторката-майка не иска от нас.

Тя просто е илюстрирала битката си, за да може да помогне – на себе си, на детето си, на всички други родители в нейната армия.

Това не е книга, за която може да се пишат литературни анализи. Не може да се съди за качествата ѝ в контекста на словесността. Няма как думите да звучат различно и по правила, свързани с измислици. Изненадващо е, но тя дори не въздейства така, както обичайно въздейства литературата.

Това е дневник, написан след края. И е далеч от представите за добро и зло, защото те са абстрактни, а епилепсията е реална. Дори когато е въображаема възрастна госпожа, нахлула в дома на едно обикновено семейство.

Няма застраховани, няма спасени – всички сме подвластни на стихии, които идват отникъде и завладяват дните ни. Приемете „Броеница на щастието“ като терапия за всички тях.

Всъщност, тази книга наистина лекува. Предпазва от дребнавост и високомерие.

 

Автор:
Силвия Недкова
Публикация:
03.10.2017 г. 16:01
Посетено:
1969
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/26391-broenitsa-na-shtastieto-kato-terapiya-sreshtu-zhiteyskite-stihii