Отзиви

Галерия „Нюанс” ни кани сред природата на Марио Жеков

Изложба „Художникът, чието ателие беше природата”, 5 юли – 13 септември 2017

Галерия „Нюанс” ни кани сред природата на Марио Жеков


Какво по-подходящо време от лятото за „морските” картини на Марио Жеков и наистина цели два месеца столичната галерия „Нюанс” предлага да видим изложба на един от най-добрите български маринисти. „Художникът, чието ателие беше природата” е озаглавена експозицията, която показва 30 творби от частни колекции. Което означава, че след 13 септември едва ли ще имаме шанса повече да ги видим и дори само заради това си заслужава да отидем до изложбената зала на ул. „Денкоглу” 42. Като имаме предвид обаче, че галерия „Нюанс” има особена слабост към Марио Жеков, то следва да очакваме изненади и наистина тук ще видим някои негови не толкова типични работи, като например някои от по-битов характер (като тази на моряка, боядисващ лодката си или созополските баби, които обаче също са нарисувани с едри, обобщени мазки), както и други – типични за него, които разширяват хоризонта за неговото творчество.

Марио Жеков (1898-1955) е прочут със своите морски пейзажи, в които като никой друг виртуозно предава бурното движение на морето и пяната от разбиващите се вълни в скалите, но тук неговите морски пейзажи сякаш са по-укротени, по-камерни. Той рисува и крайбрежието, което при него неизменно носи меланхоличен отпечатък. В изложбата може да видим пустинни скалисти брегове и самотни лодки на морския бряг. Художникът обича да рисува старата част на Созопол, Несебър и Балчик обикновено в най-жарките часове на деня, когато уличките им са напълно опустели. От „морската” тематика особено впечатление прави серията с гваш – малките по формат морски изгледи са истински триумф на майсторството, на колорита, на умението на автора да обобщава, без при това да губи интимното звучене на картината. Истински бижута!

Жеков е известен още с циклите си от Далмация и Босфора, като тази тематика тук е представена с почти  магически изглед от Константинопол. Незабравимо е предадено играещото движение на водата, на отразяващите се сгради и отблясъците по водата. Голям майстор на рисуването на вода, но не само, което го доказват и останалите творби в експозицията, не е случайно, че тя се казва „Художникът, чието ателие беше природата”. Художникът обича да рисува от натура в Рила, Стара планина и Родопите и тук може да видим няколко планински пейзажа. Природата за него е била неизчерпаем източник за вдъхновение. Той е бил известен с това, че малко е рисувал в ателието си, а държал да завършва картините си сред натурата, за да не загуби атмосферата на мястото. И това се усеща във всяка негова картина. „Поет по душа, той слага смелата си четка на платното и търси там своето настроение. Оттам това разнообразие в картините му, и затова в тях няма условност и куха виртуозност. Те са непосредствено рисувани, искрени и чисти”, пише за неговото творчество големият акварелист Константин Щъркелов.

Живописецът оставя десетки платна от Търново и Трявна, Карлово и Пловдив, Белоградчик и Видин, в изложбата ще видим изгледи от Рилския манастир и Търново.

Новата изложба на галерия „Нюанс” - „Художникът, чието ателие беше природата” е несъмнен принос в изучаване творчеството на един от най-добрите ни пейзажисти. Преди две години, през 2015 г. в „Пътувайте из България” пак галерия „Нюанс” показа за пръв път рекламни постери на Марио Жеков, правени от него за „Балкантурист” със сюжети от нашето Черноморие, селски, планински пейзажи и манастири. Сега посетителите могат да видят творби, които обогатяват познанията ни за творчеството му и „отдават почит на един български художник, Марио Жеков, който достойно се нарежда в историята на европейското изкуство от първата половина на 20-ти век”.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
12.07.2017 г. 13:33
Посетено:
1675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/26079-galeriya-nyuans-ni-kani-sred-prirodata-na-mario-zhekov