Отзиви

Георги Лечев нарисува дъха на морето

Известният варненски художник откри изложба „С дъх на море” в София

Георги Лечев нарисува дъха на морето

Пясъчните дюни, топлото море и яркосините лодки, така добре познати ни от Черноморските заливи, акостираха неусетно в центъра на София. С мирис на лято, с дъх на море дойде от Варна в центъра на столицата една рядко добре направена модерна живопис. Авторът на 44-те маслени платна, изложени в галерия „Контраст”, е известният варненски художник Георги Лечев, който е обединил няколко цикъла в новата си експозиция „С дъх на море”. Ярките цветове и обобщаващите образи са станали негова запазена марка и те правят впечатление на всеки, влязъл да види изложбата му. Галерията направо грее от яркосините лодки и море, от ослепително белите фарове и брегове, от яркожълтия обръч от листа като на слънце на неговите слънчогледи, от искрящото червено на маковете и нежното лилаво на ирисите. Неповторима гледка – все едно си се озовал в рая или в някаква райска градина.

В цикъла от натюрморти и най-обикновените на пръв поглед битови предмети като домати върху зелена мушама или гумени ръкавици, оставени върху опадали листа от градината  се превръщат в поетична метафора на красотата. Има някакъв размах и неуловимо обобщение в пейзажите и в предметите, по които веднага се разпознава класата на техния рисувач. Цветята, зеленчуците и плодовете са рисувани в близък план, но само с няколко едри щриха те биват заобиколени от някакъв неопределен фон, който създава усещане за безкрайност, при това с изключително съчетание на цветовете.

Специално следва да обърнем внимание на творбите с морски сюжет („Пейзаж”, „Облаци над вълнолома”, „Ваканция”, „Лодки на пясъка”, „Белият фар”), които правят Лечев ненадминат маринист. Те се характеризират с лаконичност и изчистеност, постигнати явно след дълго размишление и отлично познаване на пейзажа. Личи си, Георги Лечев просто много обича морето. То е яркосиньо през лятото („Тишина в синьо”) и сиво-синьо – през зимата („Разходка в езерото”, „Морски бриз при залез”). И двата цвята са необикновени. Авторът е успял да постигне и същото особено ярко синьо, което добре познаваме от дървените лодки по нашето Черноморие. Много от морските пейзажи на художника с белите къщи и фарове, с пясъка („Облаци над вълнолома”), посипан по дюните, сякаш са обгърнати от някаква белота – от онази бяла светлина, която пада над всичко в най-горещите летни дни.  И това има изумителен ефект.

Също толкова ефектни са неговите ярки цветя, които създават необикновено слънчево настроение („Слънчогледи”, „Ириси в градина”, „Червени цветя”, „Композиция с макове”, „Кестени”). Само Никола Танев с неговите слънчеви „Карловски дворове” е постигал подобно дуенде в нашето изобразително изкуство. „С тази изложба в галерия „Контраст“ Георги Лечев показва картини, направени в последните десет години от своя път (2007-2017) – път, в който той зае своето място, разпознаваемо, лирично, изпълнено с обилна светлина, с дъх на море и запомнящи се чисто негови цветове”, пише Аксиния Джурова.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
29.06.2017 г. 15:41
Посетено:
2013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/26034-georgi-lechev-narisuva-daha-na-moreto