Отзиви

Бежанците влязоха в изложба

Цикъл, посветен на бежанската криза, показва Емил Попов във „Вълчицата” в галерия „Ракурси”

Бежанците влязоха в изложба
Снимка: Ани Петрова


Темата за бежанците влезе в изложбата „Вълчицата” на известния скулптор Емил Попов, която той откри в галерия „Ракурси”. Авторът посвещава цял цикъл („Невинните”, „Присъствие”) на прокудените от домовете си хора, които бягат от войната, на техните страдания и безпомощност. Ръце, протегнати сякаш от земята за помощ – така е онагледил преподавателят от Художествената академия бежанската криза, която от толкова време не слиза от телевизионните репортажи. „Търсене на спасение, на убежище на гонените от войната и страха. Такава е гледната точка на Емил Попов. Това е неговата реакция на случващото се”, коментира галеристката Румяна Йонева. Трябва да признаем, че злободневните теми от деня рядко намират отклик в творчеството на нашите художници, за разлика от техните събратя на Запад и САЩ, но ето, Емил Попов е едно щастливо изключение. Професорът по скулптура винаги се е отличавал със своята силна гражданска позиция, която е заявил и сега в новата си изложба.

Всяка творба и експозиция на Емил Попов се посреща с огромен интерес, не прави изключение и „Вълчицата”. Освен темата за бежанците, в нея разчитаме поне още две теми. Едната е майчинството, съответно – очакването („Очакване”), другата е раждането („Вик”).

В центъра на изложбата заема темата с Вълчицата, кодиран образ-символ на майчинството, а може би и на съдбата. Авторът се е вдъхновил от една мисъл на поета Константин Павлов: „Убийството на една вълчица ще промени човешката история. Ромул и Рем сучат гумени биберони. Рим няма да бъде съграден”, писана през 1991 г., която стои издълбана на почетно място върху табела. „Този стих бе мощен импулс за мен и реших, че е твърде актуално да си говорим за нещата, които са непроменими, от раждането на света. За мен той е в жаждата за живот, въплътен в женското начало, а през моя поглед - вълчицата, спасителката на човешките деца…”, обяснява Емил Попов. Децата на Вълчицата също са показани в изложбата. Това са близнаците Ромул и Рем, които според легендата били откърмени от Вълчица. Фигурките на братята, основатели на Рим, са разработени едро, първично, както впрочем всички скулптури на Емил Попов. „Той работи с груба фактура и това подсилва експресивния ефект. Тук Емил Попов показва много керамични пластики, които заради материала излъчват топлина”, добавя г-жа Йонева. Показан е и цял цикъл от женски идолни фигурки.

 

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
24.06.2017 г. 18:39
Посетено:
1790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/26017-bezhantsite-vlyazoha-v-izlozhba