Отзиви

На „Влюбеният Шекспир” с любов

Рефлексии след гастрола на Варненския театър в София на 6 юни 2017

На „Влюбеният Шекспир” с любов

Академик Людмил Стайков

Аз съм силно впечатлен от този изумителен спектакъл, едно историческо събитие за българския театър. Струва ми се, че и най-взискателният зрител не може да остане равнодушен към „Влюбеният Шекспир”. Това е истинско тържество на професионализма, отличаващо се с култура и стил, с пластично и композиционно единство, с високи режисьорски и актьорски постижения. Повече от три часа спектакълът се играе като на един дъх. „Влюбеният Шекспир”, създаден с мъдрост, вдъхновение, всеотдайност и рядко срещана творческа откровеност, е истински триумф за режисьора Пламен Марков. Той е сътворил един сложен и полифоничен спектакъл с изваяни актьорски изпълнения, които те заразяват с неповторимата си импровизационна стихия и невероятно богатия пластичен рисунък. Имаш чувството, че спектакълът търкулва от далечната Елизабетинска епоха до наши дни едно странно кълбо, изплетено от митове, тайни, догадки и паралели. И ти трябва да разплетеш това кълбо с индивидуалните си познания и душевни възможности. Всички създатели на спектакъла трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Благодаря за вълнението, което изпитах при срещата с „Влюбеният Шекспир”.


Маргарита Петкова - поетеса

Всичко, което прави проф. Пламен Марков, е не само на национално, но и на световно ниво и ние трябва да се радваме, че го имаме точно в българския театър. Смятам, че спектакълът „Влюбеният Шекспир” е по-хубав от едноименния филм. Нямам съмнение, че всички зрители го харесват.


Стефания Колева - актриса

Много ми хареса „Влюбеният Шекспир”. Класическо представление в истинския му вид, като постановка, сценография, костюми – нещо, което на българска сцена отдавна не е имало. Чудесен актьорски състав. „Влюбеният Шекспир” ми достави истинско удоволствие.

 

Проф. Светослав Кокалов

Предизвикателството на „Влюбеният Шекспир” е голямо. То се състои в сериозната амбиция да покрие широко ветрило от интереси, като покаже на публиката театърът отвътре. Сюжетът е познат от филма, един образец, с който сравнението е неизбежно. Пламен Марков и Мира Каланова обаче са избегнали всички опасности и са постигнали висок художествен резултат. Постановката изобилства с талантливи идеи, които са успешно реализирани не само от постановъчния екип, но и от актьорския състав. Актьорският ансамбъл демонстрира високо ниво, при това на сцената излизат толкова много актьори. Много хубави пространствени решения, в които сцените бързо преливат една в друга и първоначалният скептицизъм, който публиката обикновено проявява в подобни случаи, бързо прераства в одобрение. Поздравления за целия екип.   


Николай Поляков - режисьор

Ние, режисьорите, рядко се харесваме помежду си, защото имаме различни гледни точки, но с „Влюбеният Шекспир” е съвсем различно. Излязох си с много добро чувство от представлението, един прекрасно проведен разказ от добре подредени, интересни и забавни събития. Това е така, не само заради добрата драматургия, и защото режисьорът е превел този разказ на много интересен театрален език. Представлението е силно във всяко едно отношение. Включително заради по-малките роли като тези на Полина Недкова и Константин Соколов, които съумяват с кратки епизоди да поддържат неотслабващия интерес на публиката. Главните роли също впечатляват с добри актьорски изпълнения. Искам непременно да изтъкна и силната работа на Мира Каланова, която с много вкус организира спектакъла и ни вкарва по любопитен начин в тайните на театъра. Поздравления за всички участници във „Влюбеният Шекспир”.    


Театрално-музикален продуцентски център Варна

Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

96-ти творчески сезон (2016-2017)


ВЛЮБЕНИЯТ ШЕКСПИР

Драматизация на Ли Хол, по сценария на Марк Норман и Том Стопард

Превод, адаптация и пoстановка Пламен Марков

Сценография и костюми Мира Каланова

Музика Калин Николов

Хореография и сценичен бой Камен Иванов

Фотография Веселин Василев

Действащи лица и изпълнители:

Уил/ Шекспир – Адриан Филипов

Виола/Кент/Ромео/Жулиета - Цветина Петрова
Филип Хенслоу - Стоян Радев

Кристофър Марлоу - Димитър Мартинов

Фениман /Аптекар - Николай Кенаров
Ламбърт /Тибалт - Валери Вълчев
Бърбидж /Валентин - Валентин Митев

Кралицата - Веселина Михалкова
Нед Алейн/Меркуцио - Симеон Лютаков
Уесекс - Стефан Додуров

Дойката  - Милена Кънева

Мадам де Лесепс - Биляна Стоева

Джон - Гергана Арнаудова

Сам/Жулиета  - Недялко Стефанов

Уобъш/пролога - Пламен Димитров

Адам/Лейди Капулети - Антонио Угрински

Нол/Бенволио - Константин Соколов

Ралф/Дойката - Свилен Стоянов
Розалина - Полина Недкова
Тилни - Пламен Георгиев

Лодкар - Николай Божков
Моли - Даниела Викторова

Кейт - Анжела Жекова/Ели Пенчева
Робин, Самсон, Абрам, Грегорио, красавици, проститутки, музиканти, свита, зрители, сътрудници


Премиера за България 21, 24 януари 2017 г.



Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.06.2017 г. 16:12
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/25917-na-vlyubeniyat-shekspir-s-lyubov