Отзиви

Пънк изложба вплита кумирите в изкуство

За изложбата "Make Art Not Friends" на Станислав Беловски в галерия "Нюанс"

Пънк изложба вплита кумирите в изкуство

Пънк изкуство в България? Това словосъчетание все още звучи малко екзотично за нас, но вече има и сполучливи примери. Един от тях е изложбата „Make Art Not Friends” в столичната галерия „Нюанс” на Станислав (Стан) Беловски. Художникът все още не е познат на широката публика, но мисля, че това скоро ще се промени. Неговата експозиция показва зрялост и завършеност на стила, с което не могат да се похвалят много млади творци. Личи си, че той е избрал вече своя път, а към избора на темата – пънка, пънк-рока и постмодерна в изкуството, е направо пристрастен.

Заглавието на изложбата – „Make Art Not Friends” е сполучливо намигване към лозунга на хипитата „Make love, not war”. Същото свежо чувство за хумор откриваме и в 15-те широкоформатни платна на художника. Шегата и игровия момент са задължителни за пънка и попарта, но те обикновено спират до подигравчийското осмиване или предизвикателния бунт и в крайна сметка си остават доста кухи откъм съдържание. Но  не и при Беловски. На пръв поглед неговите картини са типични за пънка – предизвикателни и ярки, почти крещящи, заиграващи се с иконични образи - Мик Джагър, „Бийтълс”, Джони Кеш, порноактрисата Линда Ловлейс, музикантите от The Clash, Ramones и Sex Pistols. Но всъщност това са сложно конструирани творби, зад които стои реалната история на рокидолите или други представители на този вид култура. И когато успееш да разчетеш повърхностния слой, зад него откриваш втори – с друг смисъл. Ценно помагало за това своеобразно пътешествие са текстовете, които съпровождат всяка картина. Те разкриват историята на идолите и предисторията на картините. Така успяваш да разчетеш дълбокия смисъл зад плакатното изображение. Получило се е нещо много интересно, при това изпълнено доста качествено.

Подходът на автора е любопитен – централните изображения са нарисувани с акрилни бои, а фонът представлява колаж от снимки и изрезки от стари списания с филмови звезди, политици и дори заглавката на в. ”Правда”. „Исках да направя съпоставка на личностите на ХХ век, които са променили времето. Които са ни изградили по някакъв начин като личности. Толкова съм се кефил на Sex Pistols по времето на соца, когато бях тийнейджър. Сега, когато четох тяхната история, тя много ме впечатли и затова едно от платната е посветено на тях”, обяснява Станислав Беловски. Всяка творба съдържа задължителна доза провокация, толкова типична за пънка, като например картината с прочутата ливърпулска четворка „Бийтълс”, озаглавена „We are eternal, What about you?” („Ние сме вечни, а ти?”). Авторът е подходил много отговорно – задълбочено е изучил личностите, които е изобразил, "повечето от които са били свързани помежду си", обяснява той.

Станислав Беловски досега е излагал в авангардната столична галерия „1908”, в „Ракия ракета бар”, а две негови работи са включени в международния фестивал в Тайван „Тайпе арт революшън”. Роден е през 1976 г. в София. Работи в областта на живописта и визуалните изкуства. Финалист от Конкурса за Съвременно изкуство на галерия "Нюанс", 2014. Носител на първа награда от изложбата "Асамблея на срама в Мозей", 2014. Два пъти е номиниран за наградата за изкуство на Алианц България (2016; 2012). Участва в колективни изложби, конкурси за съвременно изкуство, кураторски проекти и фестивали, като New Wafe Colletive (галерия "Буларт", Варна,2011), "10х5х3 - изборът на куратора" (галерия на СБХ, София, 2010), "Пространства на демокрацията днес" (галерия "Васка Емануилова", 2008), Underground festival (София, 2007). Реализирал е 5 самостоятелни изложби във Варна, галерия "Буларт” и в София в галерия „1908”, Dada Cultural Club, Холандски салон, галерия СБХ. 

Новата експозиция „Make Art Not Friends” е поредният експеримент на галерия „Нюанс”, която наред с класици и утвърдени автори, дава път на талантливи млади художници, които прокарват нови пътеки в изкуството. 


Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
30.03.2017 г. 12:55
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/25381-pank-izlozhba-vplita-kumirite-v-izkustvo