Отзиви

От Първата пушка до последния бохем

За книгата на Славимир Генчев „От Копривщица за Копривщица“

От Първата пушка до последния бохем


Необикновена книга за Копривщица

Творбите в тази книга са вдъхновени от живота, жителите и атмосферата на Копривщица, която винаги е била и ще бъде символ на българщината, на възрожденски устрем, жажда за просвета, порив и бунт за свобода.

Славимир Генчев е свързан неразривно с Копривщица и това личи от текстовете му – написани с любов, талант и компетентност. Лауреат е на Националната награда за поезия на името на Димчо Дебелянов за 2012 г. Бил е уредник на къща-музей „Димчо Дебелянов” (1977-1980 г.), но и до днес продължава да се занимава с изследователска и популяризаторска дейност, свързана с живота и творчеството на големия поет.

Автор е на четири стихосбирки и на две хумористични книги. Негови произведения са включени в множество български и чуждестранни антологии и сборници, превеждани са на английски, френски, руски, румънски, турски, македонски и други езици. 

По разказа "Възпроизвеждане" със средства на Националния филмов център и техника на БНТ бе заснет едноименен пълнометражен документален филм, който националната телевизия излъчи на 2 май 2004 г.

Дано книгата бъде интересна и полезна за всички, които обитават, посещават и не престават да обичат Копривщица!

Христо Ковачев,
редактор и издател



Завръщане към себе си

(Слово при представянето на книгата в двора на къща-музей „Димчо Дебелянов“ - Копривщица)

Славимир Генчев се представя пред читателите с нова книга – „От Копривщица за Копривщица“. В нея той възкресява със силата на носталгичния спомен едно време, една епоха, за която е писано по съвършено друг, патетичен начин. Реалистичният рисунък на стила му помага на читателите да се доверят на описанията му и да му повярват. А довери ли се читателят, значи писателят вече е постигнал своето.

Разказите са поднесени фрагментарно. И няма как другояче да бъде. Случките, нахлуващи в съзнанието на писателя, са натрупани една върху друга и оформят облика на историите, за които се разказва. В преследване на истината писателят не си позволява дори и за миг да изневери на чувството си за реалност, което е водещо в наратива му. Всичко е пречупено през сатиричния му ракурс.

Особен сантимент писателят влага в разказа за сръбския скулптор Джоката Радивоевич. Богатият снимков материал успешно допълва занимателността на разказа и пред очите на читателя оживява един самобитен и оригинален творец, който не трябва да бъде забравян. Силата на факта му помага да постигне и сила на внушението, особено когато се предават думите на Джоката: „Аз поразкрасих малко Димчо. Той е бил по-пълен, кръглолик, затова по-често се е снимал в профил…“

Славимир Генчев има собствен подход към нещата и затова книгата му с разкази, очерци, скици звучи неординерно, по Славимир-Генчевски, и представя по един интелектуален начин поета като уредник на музея на Димчо Дебелянов. А разказът „История на един превод“ вече е станал доста популярен и е прескочил границите на родината.

В последната трета на книгата поетът у Славимир Генчев е надделял и той разказва за своите поетични виждания за творчеството на Димчо Дебелянов. И ни помага да разберем силата на неговото лирическо наследство през очите на един от най-силните наши съвременни поети. Спомените в края за Сашо Божинов и Георги Черняков още повече допълват  посланията на книгата.

Така че, ако искате да знаете повече за Димчо Дебелянов, на всяка цена трябва да прочетете книгата на Славимир Генчев „От Копривщица за Копривщица“, издадена от издателство „Златен змей“ през 2016 г.

14.08.2016 г.,
Копривщица

Георги Н. Киров

 
__________________

Славимир Генчев, „От Копривщица - За Копривщица“,
ИК „Златен змей“, оформление Александър Цокев, София, 2016

* * * 

Книгата включва художествени разкази на документална основа, документални разкази, публицистични и есеистични текстове. Някои от тях са публикувани в "Културни новини", например "Историята на един превод".
 

 
Автор:
Публикация:
15.08.2016 г. 09:50
Етикети:
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/24054-ot-parvata-pushka-do-posledniya-bohem