Отзиви

НАД думите в поезията

За новата стихосбирка на Методи Джонев

Поетът Методи Джонев прекрасно знае, че колкото по-малко са думите в поезията, толкова повече смисъл има в тях или над тях, какъвто предлог предпочита Джонев. Затова той не пише дълги стихотворни текстове, в които всичко е казано, а само открива и маркира богати смислови залежи и ги оставя да ги разработва читателят.

ПОАНТА

Нареди се най-отзад, за да съобщи,
че това е краят,

за да извести, че всичко още не е свършило.


Да, поантата е край на стихотворението и началото на неговия смисъл. Всъщност книгата “Над” на Методи Джонев е съставена сякаш само от поанти, толкова са минималистични стиховете в нея. Но тези поанти са толкова многозначни, че по тях като по малка част от скелета на стихотворение, можеш да го възстановиш цялото.

ХАЙКУ

Бягаш по къса писта
краят

не се вижда.


Това са стихове без грам литературна тлъстина, както обича да казва критикът Георги Янев. Аскетични до отказ от себе си стихове. Но съдържащи неподозирана вътрешна сила. Те са като тревички, поникнали в пукнатините на словесната скала, но така вклинили се в нея, че са способни да я разтрошат на камъни за градеж на смислообразуващи текстове.

Ироничните и сатирични нотки са другите достойнства на тази донякъде и сентенциозна поезия. Винаги съм знаел, че иронията е метод за разкриване на неподозирани страни на нещата. Знае го, изглежда, и Методи Джонев и умело използва иронията, за да разкрива скритата същност на думите и това, което те отразяват.

ГАРА ЗА ДВАМА-ТРИМА

и заспали чувства

в багажното отделение.


Като сол в раната на поезията са тези стихове, карат те да я разчоплиш, да я изболиш, после да я оставиш да зарасне и като дете да носиш струпея й, показвайки го гордо.

ПОЕЗИЯТА МИ

Тича през глава, личи, че няма опит –

с тези къси крачета…


Но на поезията на Методи Джонев краката не са къси. Те стъпват на много високи кокили. На високите кокили на смисъла.


___________

“НАД”, Методи Джонев
Редактор Пламен Анакиев
ИК “Огледало”, 2016 г.


Автор:
Георги Николов
Публикация:
24.06.2016 г. 15:18
Етикети:
Георги Николовотзивипоезия
ИК Огледало
Над
Методи Джонев. стихосбирка
Посетено:
2783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/23856-nad-dumite-v-poeziyata