Отзиви

Въплъщението на свободата

Изложба на Николай Бузов в столицата

Въплъщението на свободата


Новата изложба на Николай Бузов (род. 1960) в галерия „Сезони” в столицата, носи името „Левитации”. Всъщност, този автор често ни предлага изложби-цикли от рода на: „Мистериозни обекти”, „Гледки”, „Забравени спомени”. Сега няма да се спра конкретно на нея, а познавайки творчеството му отдавна (още от скандалния му дебют през 1983, когато в  Русе другарите-цензори от ОК на БКП забраниха изложбата му като „упадъчна и абстракционистка), ще се опитам да напиша накратко за онова, което Николай Бузов прави. 
        
Може да се каже, че работите му са трудно определими динамични структури, в които цветът и формата, без съмнение, са в пълно, категорично съгласие. Това са определено абстрактни изтънчени композиции, изпълнени със завидно техническо майсторство, въображение и чувство за самоконтрол. Отделните елементи тук са подчертано геометрични в традицията на класиците на абстрактното изкуство от 20-те години на ХХ век. Тук властват кръгът, линията, точката, триъгълникът, трапецът. В много от неговите работи в центъра е доминиращият кръг, често пъти придружен от други кръгове или фигури с или без фокусирани центрове. Майсторски изградени конструктивистки композиции. И може би романтичният момент в тях е кръгът?! В някои от работите му около резките цветови контрасти „плуват” и леки, приглушени тонове, простите форми съжителстват с по-сложните, търсена е (и за щастие е намерена) хармонията между комбинации и цветове.
        
В тези работи, усещам или по-скоро чувам, има и музика. Преди време Николай Бузов се вдъхнови от „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски за цикъл свои творби. В тези вибриращи цветове и експресивни символи виждаме и един космичен поглед към живота и Вселената. Едно богатство на графичния рисунък, умело съчетано с безупречното му чувство за цвят.
        
Самият автор твърди, че не използва абстракцията като „фон” за нещо „разбираемо” и „съблазняващо” ленивото око на зрителя. Счита себе си за типичен случай на „хомо луденс” – играещ човек, който не спира да търси и да намира. За Николай Бузов това е „въплъщението на свободата”. Убеден е, че абстрактната живопис освен че има силна традиция, има добро настояще и още бъдеще.
        
Да, бих казал, че този интересен, неординерен автор иска зрителят да види в тези негови работи „не нещо, което изобразява други неща”, а нещо „съвсем различно от всичко”. И, без съмнение, го постига.



Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
24.02.2015 г. 15:34
Посетено:
1670
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/20902-vaplashtenieto-na-svobodata