Отзиви

Отзив за първото българско списание за хайку

Миговете, които аз посветих на това списание, се оказаха изпълнени с красота и удоволствие

Отзив за първото българско списание за хайку


Първото българско списание за хайку – „Хайку свят”, започна своя път към любителите на този вид творчество в средата на 2013 г. То е съвместно издание на Българския хайку съюз и издателство „Изток-Запад”. Списанието заявява сериозни амбиции не само по отношение на това да задоволява нарастващия интерес към хайку и да представя богата панорама на ценностния свят на хайку поезията, но и да запознава своите читатели с основни японски традиции и източни философски учения.

В обръщението си към читателите главният редактор д-р София Филипова изразява желанието на създателите списанието да запълни една празна ниша, предлагайки „проникновен поглед към същността и спецификата на тази уникална поезия”.

В кратка статия е описана историята на Българския хайку съюз от създаването му досега.

Както всички знаем, обликът на едно подобно периодично издание се определя от създателите му и от авторите, които присъстват в него. „Хайку свят” публикува статии и произведения от изявени в своята област български специалисти и творци.

В него ще откриете теоретични статии от известни български литературоведи, в които се разглежда поетиката и естетиката на хайку. И понеже броят е първи, той естествено акцентира върху Първите.

Посветен е материал на създателя на японското хайку Мацуо Башъо, чиито творби са емблематични векове наред и продължават да печелят почитатели на това изкуство. Особено внимание заслужава впечатляващият текст на Едвин Сугарев „Днес и тук – или защо е важен Башьо”. Отделено е подобаващо място на основоположника на българското хайку творчество Димитър Стефанов – автор на първата българска стихосбирка с хайку „Гората на глухарчето” (1988 г.), поет, преводач, първи председател на Българския хайку съюз. Можете да прочетете и някои от най-хубавите му хайку стихове. Спомените на Цвета Джагарова и София Филипова връщат към личността на Гинка Билярска – поетеса, която е направила изключително много за популяризирането на жанра в България.

Статията на д-р Филипова „Хайку магията” запознава в детайли с особеностите на хайку, като дава и множество примери с изящни поетични образци.

Разделът „Хайку албум” е извадка от най-добрите стихове на български автори в жанра, а освен това съдържа и техни творчески портрети.

Тъй като списанието се стреми да постави темата за хайку поезията в широкия контекст на традициите и философията на Изтока, в него ще намерите и специални статии, свързани с тях. Първият брой разяснява тънкостите около чайната церемония (статията „Пътят на чая” от Криси Прахова, президент на Школата за чайна церемония Урасенке Танкокай – България) и основните положения в дзен (статията „Дзен – дух и хармония” от Светлин Митрев).

Доц. д-р Антоанета Николова предлага интересен поглед към развитието на хайку в съвремието („Хайку и предизвикателствата пред съвременното мислене”).
Забележително е, че теоретичните статии в „Хайку свят” съчетават задълбочените познания на авторите с достъпен език и по този начин могат да бъдат полезни на голям брой интересуващи се от тези теми.

На страниците на „Хайку свят” е поместена и подробна информация за всички актуални събития, свързани с хайку и хайга (конференции, конкурси и др.)

Списанието ще излиза веднъж годишно и ще предлага приятно четиво на изкушените от хайку поезията – великолепен начин да се докоснете до магията на източната култура, изкуство, философия.

Изданието е отворено за нови предложения под формата на научни статии и поезия. Включете се в света на хайку не само като читатели, а и като творци на недоизказаното! Вероятно знаете, че в хайку важно място заема мигът. Миговете, които аз посветих на това списание, се оказаха изпълнени с красота и удоволствие от докосването до словесността, в която само чрез един детайл може да се изрази целият свят.




---------------------------------------
Първия брой на списанието може да закупите онлайн оттук: Хайку свят. Бр. 1 / 2013
Автор:
Елена Христова
Публикация:
17.11.2014 г. 14:01
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/20306-otziv-za-parvoto-balgarsko-spisanie-za-hayku