Отзиви

Една великолепна Моцартова вечер

Дни след като спечелиха наградата „Кристална лира” за Камерен ансамбъл 2014, "Quarto Quartet" доказаха, че отличието е напълно заслужено

Една великолепна Моцартова вечер


Концертът на 11 ноември в Голяма зала „България” започна с „Малка нощна музика”. Тази изключително популярна и добре позната творба на Моцарт музикантите изпълниха в основния си състав и то по начин, по който моцартовата музика бе поставена на пиедестал – вниманието бе фокусирано върху гения на Моцарт; начин, който не целеше да натрапи виртуозните изпълнителски и интерпретаторски качества на квартета, а само потвърждаваше заслужената безспорна слава на този велик композитор; начин, който изпълваше всяко кътче на залата със звук, чувство и преклонение пред музикалното изкуство. След „Малка нощна музика” на сцената излезе още един музикант на Quarto - Атанас Илиев-Наката (кларинет). Заедно, петимата музиканти изсвириха прочутия ла-мажорен кларинетен квинтет. Освен вълшебството да претворяват нотите в красива музикална картина „Кварто” за пореден път очароваха с умението си да музицират потопени дълбоко и отдадено в творбата, увличайки със себе си аудиторията слушатели. Кларинетът на Атанас Илиев накара въздуха в залата да трепти като ту насищаше с енергия и плътност звуковите вълни, ту ги разлюляваше ефирно-развълнувано като в нежен танц. Несравнимо удоволствие е да слушаш и съпреживяваш моцартовия кларинетен квинтет в изпълнение на Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Атанас Илиев (кларинет). За изпълнението си на Кларинетен квинтет в ла мажор и на „Малка нощна музика” "Quarto Quartet" печелят две награди - през 2006 година в конкурса „250 години Моцарт” и през 2008 година в Международния конкурс за австрийска камерна музика.

Последна, но акцентна в програмата бе „Вечерна серенада” (или още „Нощна серенада”). Характерна с необичайния си инструментален състав, в който я е написал Моцарт тази рядко изпълнявана негова творба бе великолепно поднесена на публиката – много музикантски изпипана и с много настроение, и артистизъм. На сцената до Иван Пенчев бе Иван Въгларов – със своите цигулки те звучаха така прецизно в унисоните, дори на най-бравурните моменти, че включително за тренираното ухо бе трудно да различи две цигулки – те звучаха като една; подаваха си взаимно „реплики” и сякаш пееха изящните моцартови теми, а лекотата и чистата интонация, с която преминаваха през виртуозните пасажи бе забележителна. За прекрасното изпълнение на Иван Пенчев и Иван Въгларов имат изключителна заслуга останалите музиканти от „Кварто”, както и тези техни приятели, които им партнираха на сцената – Евгени Николов (цигулка), Кирил Матанов (цигулка), Силвет Салиева (контрабас) и Румяна Михайлова (тимпани). Двете цигулки отправяха музикални закачки към контрабаса, виолата и тимпаните и непрекъснато водеха диалози с тях, което внесе и допълнително настроение в изпълнението на серенадата. Всеки от инструментите на сцената имаше своя „звезден миг”, в който за няколко такта се превръщаше в солист. Прекрасното изпълнение на „Вечерна серенада” бе бурно аплодирано. В енергичните ръкопляскания на публиката се таеше и нетърпеливо любопитство, подбудено от предварителното загатване на музикантите в интервюта, че за бис са подготвили нещо много атрактивно – „Турски марш” от Моцарт, но не в оригинал за пиано, а в транскрипция за две цигулки. След дълги аплодисменти и няколко поклона "Quarto Quartet" отново се подредиха на сцената за обещания бис. Иван Пенчев и Иван Въгларов изпълниха блестящо (и по всичко си личеше – вдъхновено) „Турски марш” за две цигулки, който според изследователи на моцартовото творчество е оригинално аранжиран в този вариант от самия композитор. С нотка на личен принос към тази транскрипция Quarto бяха добавили звънчета на подходящи места в нотния текст, а във финалните тактове се включиха всички музиканти на сцената - всеки със своя инструмент.

„Една Моцартова вечер” на "Quarto Quartet" се превърна не просто в музикално-празнична вечер, а в „Една великолепна Моцартова вечер”, която публиката възторжено аплодира и дълго ще помни. 

Автор:
Иглика Ганева
Публикация:
13.11.2014 г. 00:40
Посетено:
1690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/20271-edna-velikolepna-motsartova-vecher