Отзиви

Отзив за изложбата на Рошпака "Слънчевите хора"

Оздравяване на усмивката

Ако се случи да минавате по ул. „Гурко” в столицата, колкото и да бързате, а пък особено, ако нямате за какво да бързате, спасете се за малко в галерия „Натали” – ей така,  за оздравяване на усмивката.

До 22 ноември там можете да се срещнете със "Слънчевите хора" на Росен Рашев-Рошпака. Новата му живописна изложба събира картини в няколко микро-тематични цикли: излъчващите благи послания монохромни картини с линографични щрихи („Тайната на старата чешка”, „Двамата влюбени”); „Радичковите” приказни рисунки („Всичко в плетения всъдеход”, „Крачещото гнездо”, „Последният останал жираф”); пошиваните с „пилчат” бод платна („Кончето на любовта”, „Лисицата на малкия принц”); „божествените” реминисценции в „Червеният бог”, „Ангелът спасява двуликите богове” и „светещата” картина, наречена „Драги ми господине”, изпълнена чрез проявление на бялото от плътната дълбина на черното.

Рошпаковата легенда за „Слънчевите хора” се изгражда около едноименната картина, озарена от топлината на шест човешки фигури, потеглили в своя си Ноев кораб на безметежно пътешествие. Антропологичната линия се прелива и в колекция рисувани души, – поне такива са за мене – слънчевите души на хора, птици, риби, които до безкрайност кръстосват света на обичта.

Подарете си този полет. Заслужавате го!


Кой е Росен?

Росен Рашев-Рошпака е роден през 1970 г. във Враца. Завършил е Художествената гимназия за изящни изкуства "Илия Петров" през 1989 г. Работи предимно в областта на живописта. Критиците най-често определят стила му като близък до наивизма. Автор е на повече от 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Излагал е в Германия, Белгия, Сърбия, Полша, Словакия. Негови творби попълват частни колекции по цял свят. Музеят за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия, притежава най-мащабната му сбирка.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
11.11.2014 г. 11:11
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/20253-otziv-za-izlozhbata-na-roshpaka-slanchevite-hora