Отзиви

Като да пристъпиш в Храм… Тихо… Боса…

Биляна Петринска за книгата на Мила Искренова "Вкусът на Твоето тяло"

Като да пристъпиш в Храм… Тихо… Боса…

Звук, музика, движение, тишина, вик… Сетивно е.

Толкова, че се разстила по цялото ти тяло. И затопля сърцето. Като уютното усещане да намериш смисъл изведнъж.

Имах честта да бъда една от първите прочели части от книгата преди печат… Реакцията ми бе „някак ревнива“ – „Тази книга е толкова „моя“. Би могла да бъде. Толкова  … „в мен…“ Чувствена, близка, жива… Ако аз бях видяла тези балетни палци като дете, в гримьорната, мириса на талк, вида на корсета… – щях да танцувам сигурно цял живот…

Няма граница между танцуващата душа на Мила и бита извън сцената. Толкова е преплетено едното с другото. Свързани са сякаш с молитви от любов… живот, танцуващ между мечтите, самотата, плача от радост в гримьорните, по пътищата на света и в молитвите към Бога.

Като да влезеш в църква. Гол. Или ще те дамгосат, защото Богохулстваш… или ще ти простят защото си ТИ, такъв какъвто СИ. Сам, без нищо НЕдадено ти от Бог. Рискът да си дързък и честен до болка… Това е книгата – гола, като „без корици“…

Когато танцът те осъществява, ти самият си танц. Мила е танц… Стихиен.

Пулсацията на живота й е танц.

Библия за жената като самоосъзнаваща се, съзряваща личност и професионалист. Без гръмките думи от някой метафизичен трактат. С тъжната самоирония и лекото намигване с крайчеца на окото – най-вече към себе си.

Колко болка, съзряване, човечност, самота и любов има между тези страници! Живот на артист, на откривател, на жена надхвърлила времето си, изпреварваща и предричаща събитията с точната прецизност на хирург. Споделена изповед е тази книга за мен. Безкомпромисна, лична, откровена и смела. В това да подариш сърцевината на сърцето си на хората – за да го разлистват… безброй пъти.

И да, скъпа, мила Мила… Любовта ще спаси всички ни!!!

Онази Любов, изпълваща Прошката…Автор: Биляна Петринска
28.10.2014 г. 15:06
Посетено: 1109
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/20122-kato-da-pristapish-v-hram-tiho-bosa