Отзиви

Улов на моменти или за силата на таланта

Отзив за книгата на Нели Лишковска "Танго за Луцифер"

Улов на моменти или за силата на таланта
  

„Танго за Луцифер“ е последният до момента сборник с разкази на Нели Лишковска. Почитател съм на този литературен жанр и без да се извинявам от скромност, но смятам, че авторката притежава дарбата да пише разкази. Притежава и я развива.
  
Нели Лишковска пише за обикновените наглед неща по необикновен начин. Дали се изразих правилно? Май не. Разказва интересно, задъхано, в повечето случаи като запазена нейна марка с кратки и ударни изречения, провокативно. Различната трактовка на действието, надникването й зад непомислен от другите ъгъл преобръщат ситуациите, за да ни изумят или вземат дъха. Често оставаме притиснати от възхищение как се е сетила за подобен изход. Не е перчене - Нели си има свой стил. Мечтата на автора. Писането й е отличимо сред останалите. Четеш и героите, обстановката се раздвижват пред очите ти. Кинематографичният момент отличава прозата й. Тя е силна в разказите. Умее да започне, да привлече вниманието и дръпнала нишките на отдаването да те шокира с края си. Понякога да те шамароса. В разказите ще намерим криминална нотка, психологизъм, чувство за хумор, деликатност, сурова действителност, дори нежност.
  
„Киберубиец“ е примерен образец за разполагането на сюжета при писателката. Шеговито, приятно начало, интрига, висока скорост на повествованието и изненадващ край. Достигащ до абсурд. Остава ти да препрочиташ и размишляваш. Фантастичният елемент е задължителен за постройката на разказите й. „Отговорен“ е текст, който започва провокативно, следим инатите на героя да се опълчва срещу „омразната думичка трябва“. Накрая удара в главата е неизбежен. Стряскащ. Хладнокръвен финал. Чети и по-нататък, ако ти стиска. Наистина смелост изисква прочитането на разказите на Нели Лишковска. Смелост не от рутината, с която са написани, не, те са прецизни и без излишни детайли, смелост при поднасяне на истината за времето, където и както живеят персонажите й.
  
Всеки читател има привилегията да отличи отделни творби. Това е саморазкриване, но поемам отговорност. Логично е да четеш, да харесваш и да отвориш прозореца към себе си с таланта и помощта на авторката.
  
„Мона Лиза“ съм препрочитала няколко пъти. Кратък, силен, актуален и многозначен разказ. Една картина означава хиляди неща и довежда до екстремни желания.
  
„Лов на звезди“ – тук по-лиричната и магнетична черта на Нели Лишковска е взела преднина и финалът е красиво-тъжно-необикновен. Вариация на темата за любовта.
  
„Бачо Начо“ е трактовка на междуличностните отношения, на семейните проблеми през призмата на шегуващия се със смъртта герой. Находка от думи и наблюдения.
  
Разказите на Нели Лишковска са предизвикателство пред четящия, удоволствие от силата на думите, желание да продължиш нататък. Сборникът е един наистина богат улов от попадения.



Автор:
Христина Панджаридис
Публикация:
10.10.2014 г. 16:25
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/19998-ulov-na-momenti-ili-za-silata-na-talanta