Отзиви

Нов пътеводител за "Малкия Париж"

Познатият и непознат Букурещ

Нов пътеводител за "Малкия Париж"


Историкът Румян Ганчев и неговата съпруга Лили Ганчева ни предлагат нов илюстрован пътеводител на Букурещ, направен наистина на европейско ниво. Изданието е на вече отдавна утвърденото в национален план варненско издателство „Славена”. В 120 страници, в почти джобен формат, е представена румънската столица, която въпреки близостта й до нас, се оказва, че все още не познаваме добре.

А това е голям, тримилионен европейски град, планиран умно и хармонично, със забележителна архитектура (някои от сградите са истински шедьоври), старинни храмове, манастири и дворци, безброй паметници, музеи, паркове и езера, театри, концертни зали и галерии, големи магазини, заведения с история...
         
За разлика от България, Румъния не е била под унищожителното турско робство и през XVIII и XIX век изпитва силно френско културно влияние. Към края на XIX и началото на XX век старият Букурещ се обновява и преустроява мащабно, по подобие на Париж - с големи булеварди и просторни площади, кръгово движение, масивни, богато декорирани сгради, паркове и алеи, а в началото на XX век има дори своя Триумфална арка. Всичко това днес, въпреки сътресенията през времето на „Златната епоха Чаушеску” и земетръса от 4 март 1977, е в добро състояние. Наскоро бе напълно реставрирана и най-старата част на града. Определено може да се каже, че Букурещ е по-чист и поддържан от нашата столица, за която се хвърлят огромни средства.
         
Пътеводителят на Румян и Лили Ганчеви представя всичко това с помощта на няколкостотин  чудесни снимки (фотограф е Р. Ганчев) и текст, който в сбита форма ни предлага разходка из града в седем маршрута, покриващи почти всички забележителности.
         
Историкът-ерудит Ганчев е написал много интересен текст за миналото на града, като не е пропуснал и българските следи там от епохата на нашите национално-освободителни борби. Румъния и Букурещ са били гостоприемни към българите, към нашите революционери и културни дейци. Тук е имало и голяма българска колония. За съжаление, по времето на Чаушеску повечето от българските места в Букурещ бяха унищожени.
         
Пътеводителят дава точна информация за работата на всички исторически и културни обекти - работното време, входните такси, адресите, телефоните. Не са пропуснати и важните търговски центрове: хипермаркети, молове, заведения и др. Книгата ще бъде полезна за всички, които посещават столицата на северната ни съседка и за организираните туристи, на които нашите туроператори екскурзоводи не дават достатъчно информация.
           
Бих казал, че дори разглеждането на това красиво, елегантно издание на „Славена”, Варна, е едно приятно преживяване.



Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
12.08.2014 г. 12:15
Посетено:
1934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/19694-nov-patevoditel-za-malkiya-parizh