Отзиви

"Отвътре" и отвън

За романа на Радослав Парушев "Отвътре"

"Отвътре" и отвън


"Отвътре" е най-амбициозният и стойностен роман на Радослав Парушев. Твърдя го уверено, защото познавам цялото му творчество от последните десет години. Вече съм убеден, че той е най–талантливият представител на своето поколение или поне е най-добрият прозаик в групата на Богдан Русев, Стефан Кисьов и Васил Георгиев.

По-рано смятах Парушев за майстор на разказа и в захлас съм чел сборниците му "Никоганебъдинещастен” (2004) и „Смъртта не е за всеки” (2012). Сега разбирам, че той има потенциал да създаде хубав, четивен, актуален и силно въздействащ роман.

След експериментите с „Преследване” (2007) и „Projekt Dostoevski” (2009), логично дойде и успехът с „Отвътре”. Това е микс от убийствено ефективна социална сатира и сардонично-арогантна анти или квазиутопия. Мръсна и жлъчна приказка за нашата мила България – няма такава страна – затънала до ушите в лайната на корупцията, лъжата, загубата на национална идентичност и идеали, жертва на алчни и безумни политици и господари на ефира, сблъсък на интереси на Великите сили, на исляма и християнската цивилизация.

Признавам си, отдавна не съм чел такъв свиреп и лишен от утопични амбиции срез на днешното ни битие, което удивително прилича на танц по острието на бръснача, на пир по време на чума, на фона на глобалната икономическа криза и настървеното настъпление на ислямистите.

Изведнъж нашата родина се оказва притисната в менгемето на жестоката некомпетентност на своите управници и на опасността директно да се върне в Средновековието и да бъде малтретирана от цигани при една евентуална Трета световна война, в която разделителната линия между цивилизациите логично ще минава по линията Пловдив – Бургас...

„Отвътре” е хирургически болезнен и прецизен разрез на лудостта и обсесиите, вилнеещи у нас, на тоталното опростачване на населението, промивано с идиотски сериали и риалити формати и тикано в претъпканите зандани, където ускорено протича остатъчния процес на пълното му видиотяване и доунищожаване.

Това е честен и безкомпромисно написан роман. В него е разкрита цялата мизерна същност на родния ни политически елит и на дръзновено-нахалния ни шоу бизнес, в който основната цел е присвояването на лъвската част от бюджета на принципа на комисионата или „рязане на горницата” и поднасянето на публиката на лесно смилаем продукт за дебили, каращ ги да мечтаят за живот в измислен свят на фолкгърли, курви, наркомани, убийци и леопарди, свят измислен, изсмукан и толкова нереален, че е направо нелеп и абсурден на фона на очертаващата се опасност държавата ни да се превърне в рай на джихадистите...

В романа има както очакваните критични и морално-етични послания (лансирани основно чрез образа на Иван-Александър, този съвременен Кандид и ответник на Родион Разколников), така и умело лансираната любовна история между него и Евдокия, завършила без хепи енд, но с необичаен ход от страна на главния герой да защити родината си от ислямистка инвазия, под американско командване и с егоистичната амбиция да намали несправедливата за него присъда. Така без фанфарен и дразнещ патриотичен патос смачканият нашенски Алекс Деларж поема към фронта, намирайки цел и смисъл в живота си и бягайки от безумния цирк на безскрупулния медиен манипулатор Георги Гошкин-Гоше.

„Отвътре” е майсторски написан, стегнат и разтърсващ роман. Езикът му е цветист и шокиращ със своя автентичен натурализъм, образите са свежи и въздействени, интригата тече стремително без да  дотяга, а финалът е едновременно стряскащо-неочакван и примамливо позитивен.

Измъквайки се от рамката на стилистично-креативния експеримент и нагазвайки в мътните води на суровия реализъм, Радослав Парушев създава великолепен бестселър, с който заема челно място сред най-талантливите български прозаици.

___________

Радослав Парушев, „Отвътре”, роман, 2014, изд.”Сиела”, отг. редактор Светлана Минева

Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
10.08.2014 г. 12:37
Посетено:
2389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/19691-otvatre-i-otvan