Отзиви

Изкуството да се поддържа темпо за шампиони

За младия танцьор и хореограф Атанас Маламов и неговото интригуващо участие в Dancing with the Stars Vietnam 2014

Изкуството да се поддържа темпо за шампиони


Танцът за мен винаги е бил предизвикателство. Част от музиката, която ме съпътства ден и нощ вече толкова години. Класическа или популярна, тя винаги предизвиква желание за движение. Осъзнато или неосъзнато, но в ритъма й, като нейна реакция, като отговор, като усещане. Думи на актьора Джеймс Дийн изключително точно се вписват в сегашната ми представа за танц и изразяване посредством танцови движения. „Танцувай, все едно никой не те наблюдава. Обичай, сякаш това е всичко, което знаеш. Мечтай, като че ли ще живееш вечно. И живей, като че ли днес е последния ти ден.“

Преоткривам танца постоянно. Под всякакви форми. Неотдавна едно изпълнение на танцовата ни двойка по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки ме остави без дъх. Мой приятел, актьор, създател и движещо звено на театър „Атом“, заедно с неговата партньорка ми показаха чрез своите „Метаморфози“, че танцът може да бъде и театър, или може би театърът е също и танц, сливане на тела, множество движения, безкрайни метаморфози.

Това, което обаче в крайна сметка ме накара да седна и да пиша, не като специалист, а като преживяващ танца сред публиката, е моята среща с младия и много талантлив танцьор и хореограф Атанас Маламов (роден през 1991 г. в Пловдив). Среща случайна, интересна и далечна. Чак във Виетнам, където бях жури в популярен музикален формат, а той беше част от екипа на професионалистите на шоуто Dancing with the stars Vietnam 2014.

Танцът за мен придоби ново значение след вълнуващите вечери, в които съпреживявах всяко представление, което българските танцьори (български танцьори и хореографи формират екипа на професионалистите в шоуто вече пети сезон), заедно със своите партньори, представяха пред публиката. Толкова много искрени идеи, сътворени и пресъздадени от танцовите двойки не съм виждала събрани на едно място от дълго време насам. Това, което най-силно ме впечатли бяха танцовите хореографии на Атанас Маламов и тяхното представяне от неговата двойка в партньорство с Ок Тан Ван (популярна актриса и телевизионна водеща във Виетнам). И за да бъда още по-точна, впечатли ме постоянството, с което те показваха нови хореографии със силна история в тях, които просто ти говорят, докато ги гледаш. Аз искрено се наслаждавах на всеки танц, който всички тези млади, силни и горящи в това, което правят танцьори от екипа на професионалистите показваха на сцената на шоуто. Истинско удоволствие за сетивата!

Това, което открояваше Атанас Маламов беше наличието на собствен стил. Постигането на стил за всеки творец е от изключителна важност. Плод на усилена работа, много вдъхновение и творчески натрупвания. Талантливият танцьор притежава всички тези качества. В шоуто той е имал възможността да работи с някои от най-популярните лица в сферата на театъра, киното и шоубизнеса във Виетнам. За първи път взема участие в третия сезон на шоуто и заедно със своята партньорка печелят първото място. Първото място е сладост, но и винаги огромна отговорност. Да поддържаш нивото се изисква постоянство и усилена работа, подплатени с творчество и идеи, приложени на сцената. Успехът не изневерява на Атанас Маламов и през следващия четвърти сезон, когато неговата двойка се класира за полуфинал и печели почетното пето място. През 2014 година младият хореограф и танцьор зае гордо второто място в престижното шоу. Както вече неведнъж съм казвала, изкуството не е константна величина, но да поддържаш темпо за шампиони е истинско изкуство.

Стилът на Атанас Маламов е разпознаваем, а на сцената на шоуто той остави едни от най-вдъхновяващите стандартни и фрийстайл танци.

Атанас Маламов стига до своя международен успех изминавайки дълъг творчески път през танцовите зали като участник в престижни български и международни турнири. А те от 2008 г. насам съставляват внушителен брой. Сред тях са Salonika Open в Солун, Гърция, организиран от Световната федерация по спортни танци, на който танцьорът печели първо място в категориите "Стандартни" и "Латино танци". И това е само началото. Следват отново първо място през 2009 г. в категорията Стандартни танци за аматьори, първо място в Русе в категория при латино танците, 2010 г. в Пазарджик печели първо място в категория "А" при латино танците, 2011 г. в Монтана – отново първо място в категория "В" при стандартните танци, 2011 г. – първо място и титлата Шампион на България на Български национален шампионат по спортни танци (най-престижният шампионат по спортни танци в България) първи ранг и много, много други. Той е в топ листата на България от 2008 г. насам и притежава най-високият клас "М" едновременно и при стандартните и при латино танците. Изключителен успех за младия танцьор е представянето на България в Москва на Европейското първенство през 2011 г. Там Атанас Маламов, заедно с партньорката му Габриела Ангелова, вземат участие в многобоя и изпълняват всичките 10 задължителни танца: Самба, Ча ча, Румба, Пасо добле, Джайв, Бавен валс, Танго, Виенски валс, Фокстрот и Куикстеп.

Атанас Маламов е сертифициран преподавател по спортни танци към Световния танцов съвет. Бил е член на жури на престижни танцови форуми в България, като Открития шампионат „Изгряващи звезди“ в Асеновград, Открития шампионат „Изгряващи звезди“ в Пловдив, Открит шампионат София Рейнбоу Къп  и други.

Това, което винаги ме удивлява у хора като Атанас, е че те никога не се задоволяват с вече постигнатото, а са в постоянно търсене на нови идеи, усъвършенстване и качествена реализация. Тези стремежи отвеждат младия танцьор до почти изследователски територии в областта на танца и едва на 23 години той успява да формулира професионалния си опит статията “True Articles”, издадена от проф. д-р Рууд Вермей, директор на Отдел Образователен към Световната федерация по спортни танци.  
   
Аз тръгнах от танца. Танцът, какъвто го видях във Виетнам чрез хореографиите на Атанас Маламов. Танцът, който ще бъде мой коректив занапред, танцът, чиято визия ще търся в новите хореографии, до които ще се докосна.



Автор:
Евелина Кръстева
Публикация:
22.07.2014 г. 14:35
Етикети:
Евелина Кръстеваотзивихореографиятанц
Dancing with the Stars Vietnam 2014
Атанас Маламов
Посетено:
1962
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/19639-izkustvoto-da-se-poddarzha-tempo-za-shampioni