Отзиви

Парушев не е за всеки

Читателски отзив за романа „Отвътре”

Не харесвам Радослав Парушев, защото е адвокат. Харесвам Радослав Парушев, защото е писател. Имал съм изключително обтегнати отношения с прависти по разни делови въпроси. Но винаги съм се разбирал чудесно с хората на изкуството.

Ето защо, винаги съм раздвоен, когато чета Парушев. В един момент ми се иска да го застрелям, в следващия – да го потупам по рамото и да му сипя още от „Шато Мудов” или каквото там пие. Аз не пия.

Романът „
Отвътре” ми въздейства по същия шизоиден начин. Ту одобрявах нещо, ту се погнусявах от друго. Ту обожавах един герой, ту се озъбвах на друг. Абсолютна шизофрения. Откачено четене. И писане, както се оказва в края на краищата.

Особено ми се понрави, че онази достоевска красота, която ще спаси света, тук е деформирана до неузнаваемост. Има я, разбира се – авторът все пак е естет – но е дълбоко заровена под пластове пошлост, лицемерие и арогантност.

Аз харесвам този тип писане. То не се преструва на нещо, което не е. И не може да бъде.

Чакам всяка следваща негова книга с особена тръпка и чисто любопитство. Ще продължи ли да ме възхищава и омерзява едновременно. Или ще успее да ме запечата – и подпечата – в една от двете крайности. Ще успее ли да ме застопори в едно балансирано, равновесно положение.

Но от друга страна – ако си в такова състояние продължително време, значи си мъртъв. Доказано е.

Изобщо установих, че Радослав Парушев е моят Карлито – „човекът, дето създава проблемите, този, който забърква каши и вред сее големи беди и мънички катастрофки” („
Животът не е за всеки”, 2011 г.)

Но ще поживеем, ще видим.


Автор:
Йоан Славов
Публикация:
11.07.2014 г. 15:08
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/19604-parushev-ne-e-za-vseki