Отзиви

В памет на Словото

Юбилейни вечери в Общински културен институт "Красно село"

В памет на Словото
Момент от спектакъла
Снимка: Славимир Генчев


На 10 април 2014 г. в Общински културен институт "Красно село" се състоя поредният литературно-музикален спектакъл от поредицата Юбилейни вечери на бележити представители на българската литература. Вечерта бе посветена на трима бележити творци, родени през 1879 г.: проф. Александър Балабанов, комедиографа Ст. Л. Костов и художника и писател Асен Белковски. Последният - незаслужено позабравен днес, е писал хумористични стихове-злободневки и хумористични разкази. Автор и реализатор на оригиналната идея е литературният критик и историк Йордан Каменов - бивш директор на Националния литературен музей, известен с критичния си прочит на литературната класика, която познава достатъчно добре, за да открие в нея непреходното, актуалното и значимото за съвременните поколения българи.

Текстове от и за тримата творци чете актрисата Богдана Вульпе, а бардът Бойко Георгиев се вместваше в подходящи "разтоварващи" моменти с популярните песни от "онова време", които наричаме "стари градски"; но освен тях той изпълни и свои авторски творби по хумористични стихове на Димчо Дебелянов.

Балабанов, Ст. Л. Костов и Белковски са завършили престижни школи и университети у нас и в чужбина - Германия, Австрия, Русия. Според Каменов те с право могат да се нарекат възрожденци, въпреки че са родени след Освобождението. И те, както мнозина други талантливи български интелектуалци, специализират в чужбина, но след това се връщат в България, за да работят за духовното и културното й издигане, което по същество е типично възрожденско отношение. За съвременните българи е повече от необходимо да помним тези видни деятели на късното Възраждане, за да почерпваме вдъхновение и сили за така нужното ново българско Възраждане. Белковски организира у нас само една своя самостоятелна изложба през 1920 г. със 130 картини, които били откупени още в първите дни след откриването на изложбата. На обща международна изложба в Рим негова картина била откупена от италианското правителство. Богдана Вульпе прочете кратък разказ по "случай от практиката" на Белковски като реставратор и иконописец (той е един от авторите на стенописите в храм-паметника "Ал. Невски" в София) и няколко негови "злободневки" в стихове, които го разкриват като талантлив литератор с критични сетива за политическите, обществените и човешките недостатъци. Спирам се повече на този творец, защото той е по-малко известен.

Ненадминатият майстор комедиограф Ст. Л. Костов, автор на "Големанов", "Вражалец", Женско царство", "Комедия без име", "Златната мина", "Скакалци" и др., не се нуждае от представяне. От неговото творчество тази вечер прозвучаха два хумористични разказа, като и мнения от съвременници за него. Така, впрочем, биваха представяни и другите творци. Проф. Балабанов е една от най-атрактивните, своенравни и оспорвани личности на епохата с енциклопедичните си познания на полиглот, преводач, любимец на студентската младеж, прословут със своята разсеяност, небрежност към външния си вид; още приживе за него се разказват анекдоти, много от които всъщност са реални случки. Освен сериозни текстове от и за него, Богдана Вульпе припомни и три анекдота с главен герой професора, които се изкушавам да разкажа:

На един прием професорът се заприказвал с млада дама, която му се оплакала, че била омъжена от три години, а още нямала деца. Най-сериозно Балабанов я попитал дали майка й... има деца. Жената останала като гръмната:
- Но как!?! Нали тя е моя майка!?!
Професорът невъзмутимо обобщил:
- Питам, защото може в рода ви да има някакво наследствено заболяване!

*
В друг случай Балабанов от разсеяност, преди да се качи в трамвая, си изул чехлите, защото пък бил забравил да си обуе обувки на излизане от къщи. Димитър Подвързачов, който присъствал при разказването на този анекдотичен случай, иронично подметнал:
- А, не е чак толкова разсеян! Когато сме в кръчмата, никога не се е обърквал да плати сметката!

*
Балабанов влиза в трамвая с цигара. Възмутена гражданка му прави забележка и му сочи табелата с предупреждението: "Пушенето забранено!"
- Защо не изпълнявате нарежданията? - надигнала глас тя.
Междувременно професорът забелязал една реклама с надпис: "Непременно посетете лечителя еди-кой си!"
И незабавно контрирал дамата:
- А вие посетихте ли този лечител? Не? Значи и вие не изпълнявате нарежданията!


Присъстващите можаха да видят и карикатура от Борис Зографов на професора как разхожда кучето си, както и студентска книжка на студентка от 1916 година от Историко-филологическия факултет на Софийския университет с подписите на професорите Любомир Милетич, Михаил Арнаудов и Балабанов, което допринесе също за "пренасяне" на публиката в атмосферата на безвъзвратно отлетялото време.

Отново ще подчертая, че подобен нестандартен начин на представяне на български писатели по повод юбилейни годишнини е много подходящ за днешното преситено от информация и събития време и има своето място в културния живот на столицата. Трябва да поздравим сърдечно инициаторите и организаторите на тази поредица, в която ще бъдат представени и други значими български литератори.


Автор: Славимир Генчев
11.04.2014 г. 09:16
Посетено: 1212
Етикети: българска литература, Ст. Л. Костов, Общински културен институт Красно село, В памет на Словото, юбилейни вечери, Асен Белковски, проф. Александър Балабанов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/18962-v-pamet-na-slovoto