Отзиви

Боксът като изкуство

Читателски отзив за "Боксьори и случайни минувачи" на Палми Ранчев

Всеки разказ в сборника „Боксьори и случайни минувачи” на Палми Ранчев е като кроше. Тренирал съм бокс известно време и зная какво е усещането. Точно такова усещане имах през цялото време. Почти след всяка последна точка на поредния разказ. Все едно съм на ринга със спаринг-партньор. Добре е да имаш за спаринг-партньор Палми Ранчев. Но не и за противник.

Ранчев успява да пренесе енергията на този спорт в литературата. Чрез думи – точни и резки. Неочаквани на моменти. Изненадващи. Удар след удар. Ляв, десен, ляв, пак десен.

Разказът „Ъперкъти” – за срещата между боксьор и журналист веднага ми стана любим. С откровеното не-знание и не-разбиране на спорта от онези, които пишат за бокса, без да знаят нищо за него. По същият начин те и живеят – с не-знание и не-разбиране на смисъла.

Този автор, чиито разкази от „Боксьори и случайни минувачи” са първите, които чета от него – ме накара да повярвам, че боксът също е изкуство. Изкуството на удара. И защитата.

В бокса – а и в изкуството – оцеляват само най-добрите. Онези, които знаят как и кога да нападнат. Как и кога да отстъпят. Как и кога да се предпазят.

Ранчев ни учи как животът може да боли по-малко. А това са много полезни уроци.

Още повече – за българите.

И България.



Автор:
Йоан Славов
Публикация:
26.03.2014 г. 20:26
Посетено:
1260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/18844-boksat-kato-izkustvo