Отзиви

Фикции на фантастичната надреалност

"Разторг" на Фотев - Фентъзи на годината

Фикции на фантастичната надреалност


„Разторг“ е книга на Страданието. Героите от наративната реалност не получават нищо „даром свише“, без усилие и най-важното, без да заслужават това. Всеки от тях, умело втъкнат в повествованието и разкриващ себе си в майсторските диалози, изживява придобитото познание. Точно така, както е и в действителния живот. Страданието пречиства и калява духа, възвисява великите и премазва малодушните. Описваните ситуационни модели разкриват с неочаквани обрати израстването на херосите в морален и силов аспект.
   
Но тази книга е не само това: тя е символ и на надеждата. Защото дори една от множеството реалности във Вселената не е възможна без Надежда. Епосът постепенно извисява духовно действащите лица, които достигат своите върхове в определената ситуационност, за да изпъкне главният герой. Чисто човешкото взeмане на трудни решения е представено в светлината на моралния избор. Като читателят сам за себе си трябва да прецени кой е прав и защо.
   
Романът на Фотев е проза за Любовта. Онази, с главната буква, трудната и на пръв поглед невъзможна. Точно принципът на възможната невъзможност придава смисъл в действията на описваните архетипи и разголва човешката им същност. Защото човешко е не само да се допускат грешки и да се коригират, но и да се изпитват изпепеляващи чувства... Силни и неизбежни, като смъртта.

Страдание, Надежда и Любов, сами по себе си са достатъчни, за да превърнат който и да е текст в интересен за четене. Но тук има какво да се добави – една Вселена, в която славяните и техните божества са Върховните Властници... Една алтернативна реалност, може би на една ръка разстояние или пък по-малко... Силна и стилна проза, с една дума – романът е великолепен...

Автор:
Георги Христов
Публикация:
23.01.2014 г. 10:06
Етикети:
книга на годинатароманфентъзи
MBG Books
Антон Фотев
Разторг
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/18454-fiktsii-na-fantastichnata-nadrealnost