Отзиви

Игра - живот - изкуство

За „Театрална изложба” - спектакъл на студентите от класа на проф. Румен Рачев

Игра -  живот - изкуство


Какво става, когато картините оживяват? Как едно статично платно може да отприщи поток от сюжети, музика, емоции, смях и тъга, веселие и размисъл? Кога тялото и предметите се превръщат в инструменти на най-причудливи фантазми? Защо голият факт се трансформира в поетична история?

Отговорите можем да открием в „Театрална  изложба”, спектакъл на студентите от класа на проф. Румен Рачев. Кукленият театър в НАТФИЗ, за около час и половина, се превръща от младите актьори в галерия, където те, като услужливи екскурзоводи, превеждат зрителите през епохи и съдби, творци и техники, багри и звуци, реалност и митове.

Зад видимостта на конкретната картина (”Пеещи жътварки”, „Получаване на писмо”, ”Копаеща селянка”, ”Пушачът”, ”Журналистката”…), въображението, като буен водопад, приковава вниманието с едно възможно тълкуване, с една възможна „приказка без край”. Приказка, красива, смешна, иронична, вълшебна, закачлива и игрива. Защото играта, с познавателна цел, не само поучава, но и забавлява, защото Животът – Игра и Играта – Живот се състезават във вечната прозрачност и загадъчност на Изкуството.

А в „Театрална изложба” то е и в творбите на Майстора, на Реноар, на Ван Гог, на Сезан..., и в музиката (от хорото, рапа, шансона, марша… до симфонията), и в ферията от слово, светлинни ефекти, образи и звуци, и в пластиката на актьорите, и в магията на оживялата кукла, и в емоцията на сцена… Останалото е копнеж…
  
 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
23.10.2013 г. 22:59
Етикети:
Ориета Антоваотзивитеатърстудентиспектакъл
Театрална изложба
проф. Румен Рачев
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/17900-igra-zhivot-izkustvo