Отзиви

Художествена галерия Русе с книга за емблематични творци

Сборникът е част от инициативите, посветени на 80-годишния юбилей на галерията

Художествена галерия Русе с книга за емблематични творци


„Истории, нарисувани с думи от русенските художници“ е премиерното заглавие, появило се в навечерието на 80-годишния юбилей на Художествена галерия Русе. Спомените за емблематични творци като Трифон Николов, Борис Василев, Димитър Хинков, Петър Петров, Марко Монев, Никифор Цонев, Фикрет Ислямов-Фики, Тодор Янков и др. са интересни и любопитни. Звучат като притчи и небивалици, разказани от техните колеги, ученици и приятели. Завръщането в миналото и преживяното отключиха любовта и топлите приятелски чувства. Затова и разказаното от художниците Виолета Радкова, Людмила Иринова, Василка Монева, Николай Караджов, проф. Николай Русчуклиев, скулптора Георги Радулов и покойният Велимир Петров неусетно увлича читателя в един позабравен свят, но пък ярък, неповторим и цветен като живописните платна.

Всъщност задачата на авторския екип е да припомни имената, създали и съхранили облика на Дружеството на художниците в Русе. Съвременниците ни могат да научат за истинското приятелство, за обмяната на идеите и как са си помагали по време на творческия процес. Със сигурност ще им бъде любопитно да прочетат за Клуба на дейците на културата в дунавския град – духовно средище за художници, скулптори, музиканти и артисти от града. Точно там са се раждали вицове, пиперливи шеги и вълнуващи срещи.

Сборникът е памет, без която не може да има бъдеще в света на изкуството. Макар и със закъснение да се появи на бял свят скромното книжно томче, то е скромен жест към творчеството на емблематичните русенци, оставили ярка следа в изобразителното изкуство и културния живот в града. Екипът на „Истории, нарисувани с думи от русенските художници“ е благодарен на спомоществователя Любомир Табаков, подкрепил и финансирал благородната идея.

Книгата е отпечатана в издателство „Аванград принт“ Русе.

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
03.10.2013 г. 12:22
Етикети:
историясборникнова книгаРусеХудожествена галерия
издателство Аванград принт
русенски художници
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/17748-hudozhestvena-galeriya-ruse-s-kniga-za-emblematichni-tvortsi