Отзиви

Сънищата, надеждите и мечтите на Виолета Радкова

Юбилейна изложба на художничката в Русе

Сънищата, надеждите и мечтите на Виолета Радкова


Виолета Радкова е щастлив творец. Дадено й е от Бога да твори в две уникални пространства. В двуизмерното на платното, неголямо като площ, но широко като мащаб, и сцената – тази магическа тристенна кутия. През целия си живот досега тя се „разпъва” между статива и сцената. Бих казал, че театърът е в кръвта й. Още първите й работи в Русенския театър, на който посвети голяма част от живота си, показаха дарбата й за пространствено и метафорично мислене, които не се срещат често заедно. Бих казал, че сценографката Виолета Радкова не се отличава съществено от художничката Виолета Радкова. В картините й има сценография и театър, а в проектите й за сцената – живопис,  изискани цветови хармонии, динамични композиционни решения. Виолета Радкова е сред водещите художници-сценографи в българския театър.

А живописните платна на Виолета Радкова, част откоито тя представи на юбилейната си изложба в родния Русе, са спонтанен израз на една поетична, чиста  душевност. Още в началото на творческия си път като живописец, след като завърши Художествената академия в столицата, Виолета Радкова се отказа от реалистичния академичен стил, от елементарното наподобяване на натурата и живота, което все още доминираше в нашето изкуство. Първите й, малко „литературни” платна сякаш разрушаваха преградата между реалния и въображаемия живот, караха  зрителя да изпитва главозамайващото усещане, че мечтае или сънува наяве.

Великият румънско-френски писател Йожен Йонеско, когото имах честта и щастието да превеждам, казваше, че: ”... в съня си ние сме по-истински, по-дълбоки, защото сме погълнати изцяло от себе си...”. Виолета Радкова неведнъж е споделяла, че картините й обикновено се раждат насън. На сутринта, тя просто им дава материален израз върху платното. Така се раждат тези възхитителни и изящни отражения  на нейната безгранична фантазия. Зрим, реален образ на виденията й. За Виолета сънят е вид медитация, едно духовно съзерцание. Мислене чрез живописни образи. Понякога тези сънища се оказват прозрения за Човека, за Живота... Тя  обича да казва, че „платното е моят храм”. Това го казват всички, но дали го постигат? Да, малцина могат да уловят и предадат с помощта на четката си  прелестната поетичност на съня или  носталгията на спомена, като нея. Това е общуване с Вечността.

Последните й живописни изложби в столицата и страната се превърнаха в истински празници. Това мога да кажа и за тези 38 платна, от които струи много светлина и поезия. Това е среща с една оригинална, вълнуваща живописна поетика, една сложна амалгама от изискани колоритни решения и оригинални композиционни принципи, според които отделните елементи са разположени не по логиката на традиционното единство на  Време, Място и Действие, а според мястото им в емоционалната памет на художничката.

С Вяра, Надежда и Любов Виолета Радкова ни кани в своя прелестен живописен и театрален свят на Илюзии, Надежди и Мечти.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
25.09.2013 г. 14:31
Посетено:
2165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/17691-sanishtata-nadezhdite-i-mechtite-na-violeta-radkova