Отзиви

С носталгия по Балчик

Мащабна пленерна изложба на румънски художници в Русе и Силистра

С носталгия по Балчик


„Балчик – артисти без граници” е заглавието на изложбата на букурещката импресарска къща „Труикарт ивентс”. Организаторите – Съюзът на румънските художници, Община Русе и Русенската галерия (през т.г. тя чества своята 80-годишнина) и кураторът Дан Тудор Труйка са решили тази идея да се превърне в традиция. След Русе експозицията ще бъде показана и в Силистра. Младият куратор (роден през 1980 в Букурещ, възпитаник на Букурещката академия за изящни изкуства) е една твърде енергична личност - досега е успял да организира доста пленери и изложби на различни места в Румъния, Молдова, а от две години и в Балчик. Но защо в Балчик?
      
Отговорът е много прост – този български град, който от 1913 до 1940 година беше под румънска окупация е влязъл дълбоко в сърцето на нашите северни съседи, които го считат за румънски и напоследък той е сред любимите им туристически дестинации. Тук е и малкият летен дворец, с кулата във форма на минаре, на обожаваната от тях кралица Мария Румънска (1875-1938), една интересна личност с богата биография. Внучка на английската кралица Виктория, през 1922 тя става кралица на Румъния като съпруга на Фердинанд I, на когото ражда шест деца и изневерява неведнъж. Нейното любимо жилище-убежище е този дворец в окупирания Балчик, място, което тя обожава.
         
Красивата природа, старата архитектура, морето и брегът са вдъхновили 80 различни по възраст, естетика, светоусещане автори – живописци, графици и скулптори  от цяла Румъния, за да участват в този изложба. Наречена е „Балчик – артисти без граници”, но спокойно може да се озаглави и „Носталгия по Балчик”. В експозицията преобладават живописните платна, макар да има и графика и малка пластика. Повечето от работите са в среден, рядко в голям формат и носят всички белези на пленерната живопис. Една носталгия по лятото откриваме в платната на Думитру Маковей, Корнелия Виктория Деду, Константин Мазуру, Диана Къмпяну, Даниела Константин, Лучия Пушкашу – все авторитетни, известни имена в днешната румънска живопис.
    
Най-общо, бих казал лирични и поетични пейзажи. Без съмнение, те са израз на емоционалните състояния на техните автори, при това претворени с пределна, завладяваща експресивност. В много от работите – предимно пейзажи – цветът е този, който изгражда и организира. Повечето от авторите си служат майсторски с него. Силни впечатления оставят и графиките и акварелите на Джина Чеботару, Кармен Крачун, Константин Димитриу, Кристинел Прискошу. Сред скулпторите се открояват Геза Ковач, Лауренциу Макарие и особено Георге Билан.
        
Различни като натюрел, естетика и изразни средства, работите на осемдесетте художници, безспорно ярки, талантливи, звучат хармонично в тази мащабна празнична експозиция, вдъхновена от красивия български и „румънски” град Балчик.





Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
07.03.2013 г. 22:41
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/16498-s-nostalgiya-po-balchik