Отзиви

Сърдечният ритъм на поета с китара

За достъпа до изпятата поезия

Сърдечният ритъм на поета с китара


Димитър Христов е поредното доказателство, че талантът не идва сам. Търсейки нови измерения на своята лирика – гражданска или любовна – той намира израз за нея в авторската песен. Мястото му сред поетите с китара е самостойно и забелязващо се. Това се потвърждава и от новия му диск, излязъл през миналата година и носещ името на една от негови предишни стихосбирки. В диска са включени 11 песни от различни години – както такива, които са популярни и правят Димитър Христов разпознаваем сред другите бардове, така и по-нови. Всички те обаче са включвани в отделни стихосбирки, защото не са просто текстове за песни, а стихотворения.

Сценичното изпълнение на живо е едно от най-привлекателните неща при поетите с китара. И Димитър Христов не прави изключение от това основно правило с многобройните си участия в бардовски фестивали и творчески срещи. Когато обаче се издава диск, не е рядкост бардовете да прибягнат до помощта на професионални музиканти, които със своята дори и лека намеса – както е в случая с този диск – съумяват да извлекат максималното от поетовата мелодия и да я обогатят с необходимия саунд. Поетът, естествено, като автор на своите стихове (станали вече и текстове на песни) най-добре чувства вътрешната музика, която се съдържа в тях, така, както скулпторът вижда скулптурата в безформения къс скала.

Песните на Димитър Христов са мелодични и лирични („Китара”, „Любимото момиче”, „Рана”) или отривисти и насечени („Часовникът на Ботев” „Стрес”), или тържествено-драматични („Молитва за България”), но винаги дълбоко искрени и вълнуващи.

Музикантите, участвали в осъществяването на записите, са Павел Павлов (акустична и електрическа китара), Йордан Владев (пиано, синтезатор, акустичен бас), Ирина Свиленова (електрическа китара), Стефан Дулов (китара, клавишни) като те са и автори на аранжиментите на песните.

Ярките и самобитни стихове на Димитър Христов, превърнати в авторски песни, запленяват със своите мелодии и темперамент, обогатяват традицията и напомнят, че българските медии трябва още повече да се отворят към аудиторията, която обича да се наслаждава на изпятата поезия на бардовете.


___________________

„Сърдечен ритъм”, компактдиск с авторски песни на Димитър Христов, ИК „Тип-топ прес”, София, 2011 г., ISBN 978-954-723-069-9

   

 

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
06.12.2012 г. 13:09
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/16003-sardechniyat-ritam-na-poeta-s-kitara