Отзиви

Бардовски концерт през декември в София

Още едно място за изпята поезия

Бардовски концерт през декември в София


В ранния следобед на 2 декември 2012 г. в столичното читалище "Св. св. Кирил и Методий 1924" - Район "Красна поляна", се състоя концерт с участието на неколцина софийски поети с китара. Проявата бе организирана от Настоятелството на читалището с подкрепата на Съюза на българските писатели и под почетното председателство на Димитър  Христов - директор на Българския информационно-културен център в Скопие.

За мнозина събитието бе изненада и организирането му предизвика противоречиви мнения, особено като се има предвид обстоятелството, че в друго култово столично читалище - "Николай Хайтов 1936" в Район "Изгрев" - вече девет поредни години се провежда авторитетният и добре известен на интересуващите се от бардовското изкуство фестивал Софийски вечери на авторската песен. Също така е известно, че на сцената на ч-ще "Н. Хайтов" през последните десетина години свои самостоятелни концерти изнесоха почти всички бардове от страната, както и много групи, изпълняващи в акустичен вариант свои авторски песни.

Различното на проявата, организирана в ч-ще "Св. св. Кирил и Методий", е в това, че събира преди всичко същински поети с китара, изпълняващи свои нови песни по свои стихове. (Запознатите с особеностите в жанра разбират добре какво се има предвид.) Поне такъв е основният замисъл на инициаторите - арт директорът на фестивала Томи Йовчев - секретар на читалището, и поетът Георги Драмбозов - отдавнашен почитател и приятел на българските бардове. Тук му е мястото да спомена, че от години в различни прояви на читалището са вземали, вземат и ще вземат участие и поети с китара, така че съвсем логично бе да се стигне до проява, посветена изцяло на това изкуство. Фестивалите са една от основните форми на съществуване на бардовската песен и затова е хубаво да има повече подобни инициативи. С проект в такъв дух инициаторите и организаторите на концерта (макар и предизвестен с гръмкото име Бард фест за авторска песен, той беше само "пилотен" вариант) са се обърнали за подкрепа към Столична община; и ако такава бъде оказана на практика, то догодина в София ще има още един бардовски фестивал от национален мащаб. В този смисъл присъствието на вчерашната проява на кмета на Район "Красна поляна" Иван Чакъров (той отправи и свое лично приветствие към организаторите и участниците в проявата) и демонстрираното от него твърдо намерение да подкрепи начинанието са обнадеждаващи.

Що се отнася до самата проява, в нея взеха участие (по реда на представянето) Хайгашод Агасян, Димитър Христов, Светлана Йонкова, Славимир Генчев, Румен Спасов (с участието на Даниела Пенева - цигулка) и Иван Ненков. В концерта се включи още Орлин Чолаков - оперен бас, който се изявява и като изпълнител на аранжирани от самия него за китара (а е голям виртуоз!) евъргрийни от европейската и световната поп и рок музика, руски романси, испански цигански песни и т.н. Той е уникален изпълнител и присъствието му винаги зарежда публиката с много емоции.
   
Специални грамоти за участие връчваха кметът Иван Чакъров, арт директорът на бъдещия фестивал Томи Йовчев и Боян Ангелов - новоназначеният от УС на СБП директор на издателство "Български писател". По такъв успешен начин бе поставено началото на бъдещ фестивал, който вероятно ще събере догодина много повече изпълнители от цяла България. Хайде да е хаирлия
!
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
03.12.2012 г. 10:28
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15973-bardovski-kontsert-prez-dekemvri-v-sofiya