Отзиви

Юбилейна изложба на проф. Николай Русчуклиев в Русе

Близо шейсет платна представи художникът за своята 80-годишнина

Юбилейна изложба на проф. Николай Русчуклиев в Русе
Николай Русчуклиев, „Автопортрет”, масло, платно


Близо шейсет платна представи за 80-годишнината си в Русенската галерия доайенът на групата на СБХ, професор Николай Русчуклиев. Роден на 15 ноември 1932 в Плевен в семейството на виден юрист, той отива в Русе по разпределение като гимназиален учител по рисуване, за да остане завинаги в крайдунавската ни столица, като приема дори псевдонима си от Русчук, едно от старите имена на 19-вековния град. Работи още и като уредник на градската галерия (една от първите у нас, основана през 1933 година), а също така и като преподавател по живопис във Великотърновския университет. Сам ученик на бележитите майстори Ненко Балкански, Илия Петров и Борис Митов, той подготви няколко поколения млади живописци от Русе и цяла България, които, както се убедиха присъстващите на юбилея му, изразиха голямата си признателност за всичко, което им е дал. А Николай Русчуклиев е щедра личност – дарил е над 400 свои работи на различни галерии и културни институти в цялата страна. За заслугите си към града на Канети проф Русчуклиев получи Голямата награда „Русе – 2012”.

Ретроспективната изложба на „Борисова” 39 представя доста пълно творчеството на юбиляря за един полувековен период – от началото на 60-те години до днес. Интересна е еволюцията на художника по отношение на цвета. Започва в сравнително светли тоналности, за да мине през 70-те и 80-те години към драматичната тъмна гама и да стигне до яркоцветните платна (главно пейзажи) след 2000 година. Които ни грабват със своята пъстрота и празничност, с благоговението на майстора пред природата.

Без съмнение, Николай Русчуклиев е роден пластик и колорист, при това от висока класа. Творчески усвоил уроците на големите класици: Веласкес, Рембрандт, Гоя, както и на експресионистите от началото на ХХ век, той отрано намира своя собствен език. Доказателство за това са великолепните му дамски потрети и пейзажи от 70-те години, както и забележителните му автопортрети – неговите, може би най-силни творби. Реалист по традиция, темперамент и убеждение, той не стига до абстракционизма. Цветовата гама на картините от 60-те до 80-те години е построена главно като съчетание на тъмните кафяви и зелени, маслинени тонове, и тъкмо тези цветове създават атмосферата на суровост и драматизъм. С широки, уверени мазки той изгражда портретите на своите прочути колеги, живописците Петър Попов и Димитър Хинков, както и поредица от портрети на жени (румънка, българка и рускиня). Всички те се отличават с остротата на психологическата характеристика и интересните живописни прийоми. Енергичните мазки, контрастите между светлина и сянка и хармоничното съзвучие на цялата колористична гама придават на тези творби вътрешен динамизъм, въпреки привидната им статичност.

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
24.11.2012 г. 11:57
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15900-yubileyna-izlozhba-na-prof-nikolay-ruschukliev-v-ruse