Отзиви

Господството на парите

За спектакъла "Гленгари Глен Рос"

Господството на парите

 
Това са само думи… освен ако не са истина.
Дейвид Мамет
 
Светът е материален. В него няма място за благородство, романтика, сантименталност, правилата често се нарушават, защото интересите се преплитат и оцеляват най-приспособимите. Действително цената е висока – по пътя загубваш човешкото и се превръщаш в бездушна машина, чието единствено предназначение е да бъде незаменима, но какво от това, когато си победител.

Машини за печалба, това са брокерите от пиесата на
Дейвид Мамет – “Гленгари Глен Рос” (написана 1984!). Младите актьори, под режисурата на Пламен Марков, умело пресъздават разяждащата власт на парите, които са и препитание, и цел, и рай, и ад. От сцената на НАТФИЗ облъхва хладният повей на реалността, която обгръща съвременното ни битие. Реалност, превърнала манипулацията в изкуство. Реалност, където желанието да си на върха често се превръща в мръсна игра, където съвестта е приспана, а нагонът води до престъпление.
               
“Гленгари Глен Рос” е спектакъл–пътешествие във вселената на ежедневието с криминален привкус. Динамичната интрига, нюансирането на отделните образи, грубият език, вглъбеното и същевременно емоционално наситеното изпълнение на актьорите са сякаш звънка плесница върху лицето на съвременния морал.

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
18.11.2012 г. 13:50
Етикети:
Ориета АнтоватеатъротзивиНАТФИЗспектакъл
Гленгaри Глен Рос
Дейвид Мамет
Посетено:
1486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15851-gospodstvoto-na-parite