Отзиви

Да откриеш звезда

За спектакъла "Мона"

Да откриеш звезда


Театърът на Армен Джигарханян представи в София „Мона” - мелодрама по пиесата на Михаил Себастиан, с участието на Елена Ксенофонтова, Ксения Худоба, Алексей Аненков, Юрий Анпилогов, Надежда Селиванова и др. Художник по костюмите Маша Позднеева, композитор Георгий Гаранян, режисьор Пьотр Пророков.
 
Провинциална гара, където влаковете закъсняват, неин началник е позастарял любител на хазарта, алкохола, хубавите жени, мъж „под чехъл”, а местната интелигенция е обхваната от мании (пристрастяване към книгите, закостенели морални норми…). Това са само екзотични щрихи в сюжета на спектакъла,  в който битовизмът (в първата част) прераства в романтична приказка за невъзможната любов (във втората). Когато се появява Непознатата, светът на еснафската безметежност се преобръща, за да се превърне в друга, непозната вселена. Вселена на красота, любов, хармония, неочаквани възможности, нова съдба. Но щастието се оказва само миг, който отлита при досег с грубата реалност.

Гостуващата трупа придава „плът и кръв” на този житейски кръговрат, като постепенно ускорява динамиката на емоционално–смисловите значения. Именно сблъсъкът между разума и чувствата, между прагматизма и всеотдайността, между компромиса и смелостта да изживееш мечтите си… „моделират” подкупваща магия на театралното преживяване. На фона на звездното небе, където Учителят е открил, може би нова звезда - Мона, то неусетно „припълзява” към зрителя, за да докосне струната на личния спомен, на личната история, на личната илюзия. А нали те легитимират Живота…
 
                                                                                          
Автор: Ориета Антова
06.11.2012 г. 08:07
Посетено: 934
Етикети: Ориета Антова, отзиви, спектакъл, София, театър, Мoна, мелодрама, Армен Джигарханян
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15762-da-otkriesh-zvezda