Отзиви

Скок във времето

За спектакъла "Скачай"

Скок във времето


В залата публиката е притихнала. Следи с интерес случващото се на сцената. На пръв поглед този факт не би трябвало да изненадва. Но когато успееш да приковеш вниманието на 12-18 годишните, че и на техните родители, баби и дядовци, това вече е любопитна подробност. А подробностите правят Живота интересен. Това се случва със спектакъла – "Скачай", анонсиран като съвременен мюзикъл. Младият екип – автор Здравка Каменова, режисьор – Калин Ангелов,  хореограф –Ана Митева, музика – Мартин Каров и актьорите - Калин, Юлиан, Борис, Йоана, Николай, Мартин и др., „скача” направо в дълбоките води на един все още неразработен жанр в българския театър.

„Матрицата” на пръв поглед е проста – лутанията на днешните тийнейджъри и сблъсъкът на поколенията. Но фабулата се усложнява, когато се отваря Вратата. Именно тя, като символ на прехода между две състояния, два свята, между познатото и неизвестното, настоящето и миналото, пуска духа от бутилка. Тя не само осъществява скок във времето (ретроспективно иронично намигване към битието от 60-те години на 20-ти век), но и като вълнуващо приключение чертае контурите на бъдещето (кое е преходно и кое вечно). Зарибени от новите технологии, отегчени, отричащи всичко, но без ясна цел и посока, децата ни - „извънземните” в нашия хол прекрачват границите на времето и пространството, за да „съберат” раздиращия порив на бунтарския си дух.

Преминавайки през вратата, главният герой отваря сферата на невинността и греха, на перспективата и преградата, на свободата и забраната, за да открие изначалната сила на приятелството и любовта. Именно любовта и приятелството  се превръщат в стълбовете на съзряването и душевния катарзис, на силата и смелостта да продължиш напред, въпреки обстоятелствата. Защото младостта е не само „ерата” на бунта, но и на дързостта да промениш света. А избор винаги има...
 


Автор:
Ориета Антова
Публикация:
30.10.2012 г. 10:30
Етикети:
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15685-skok-vav-vremeto