Отзиви

Йон Салищяну – едно от големите имена на новата румънска живопис

За гостуващата изложба в Градската галерия в Русе

Йон Салищяну – едно от големите имена на новата румънска живопис
Последната картина на Йон Салищяну „Камъни и Вечност”, 2011


Румънският национален музей на Долния Дунав със седалище в град Калараш гостува на Русенската градска галерия с изложба на акад. Йон Салищяну (1929-2011), едно от значимите, представителни имена на съвременната румънска живописна школа. (А според световната критика тя е сред най-интересните в Европа.) Възпитаник на бележити творци и педагози в Букурещката художествена академия „Николае Григореску” (професорите Жан Стериади, Адам Балцану и Самуел Мюцнер, последният е ученик на Клод Моне в Париж!), той работи през целия си живот като преподавател там и обучава няколко поколения млади художници. Творец с голяма международна известност, впечатляващ брой награди, отличия, високи звания (с три персонални музея в Румъния, Китай и Франция!), той е отдавна познат и на нашата публика от експозициите си в София, Русе и Габрово през 70-те и 80-те години и с голямата си награда от Триеналето в столицата през 1996, следвано и от изложбата му на "Шипка" 6 през 2001.

Чрез тази изложба, включваща 52 негови работи, кураторите, неговата дъщеря, италианистката от Букурещкия университет Оана Салищяну, и директорът на Музея на Долния Дунав археологът д-р Мариан Нягу, имаха амбицията да го представят – пълно и мащабно - в еволюцията му от експресионистичното към определено абстрактното. От първите му зрели работи от 60-те и 70-те години до последната му, предсмъртна картина, озаглавена „Камъни и Вечност”, един шедьовър на абстрактната живопис.

Пейзажи, композиции, портрети, натюрморти, колажи върху платно и хартия, предимно с акрил, предпочитан от него пред маслото, особено през последните десетилетия от живота му – „... защото не обичаше да чака съхненето на маслото. Картините му се раждаха спонтанно и бързо. Разбира се, преди да хване четката, той ги обмисляше дълго...”, сподели дъщеря му. От експозицията се вижда, че Йон Салищяну е безспорен майстор във всички жанрове. Поет в живописта, определено хармонична личност. Уверено борави с мотиви от форми и цветове, като ги въвлича в една привидно свободна, но добре обмислена игра на елементите. Повечето от работите му излъчват ведро, спокойно настроение, в което няма тъжни и мрачни моменти, а по-скоро лирика и хумор, като вибриращите цветове и експресивни символи създават впечатлението за форми и мотиви от Космоса. Чудесен е цикълът му „Непознатите планети”!

Всъщност, през последните години той създава поредица от тематични цикли, чиито оригинални заглавия говорят сами за себе си: „Готически фронтони”, „Лица”, „Вибрацията на водите”, „Редът на планетите”, „Архитектура на мисълта”, „Топли геометрични форми”, „Врати”. И всичко това при една неповторима, очарователна игра на свободно плуващи цветове и форми в откритото пространство на картината.

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
11.10.2012 г. 18:36
Етикети:
гостуваща изложбаотзивиРусеРумънияизложбаживопис
румънско изобразително изкуство
Йон Салищяну
Посетено:
2042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15561-yon-salishtyanu-edno-ot-golemite-imena-na-novata-rumanska-zhivopis