Отзиви

"Трансформациите" на Николай Бузов

За изложбата в Градската галерия в Русе

"Трансформациите" на Николай Бузов
Николай Бузов. Из цикъла „Трансформации”


Роденият през 1960 година русенски живописец, дизайнер и моделиер Николай Бузов (един от създателите на скандалната дисидентска русенска „група – 1983”) представи в Голямата градска галерия на ул. „Борисова” 39 премиерна изложба под надслов „Трансформации”. Двадесет и една работи върху хартия. Всъщност, Бузов обича хартията не по-малко от платното. (През 2009 година спечели наградата на журито на Биеналето на рисунката в Скопие.) Цикъл, върху който е работил в рамките на една година, своеобразно продължение на предишните му, много добре приети от критиката и публиката, цикли: „Абстрактна калиграфия”, Мистериозни обекти” и „Гледки”. Камерна експозиция, чрез която авторът е направил, бих казал, определено успешен опит, да провокира зрителя, за да намери той в тези „илюзорни пространства”, каквито всъщност е рисунката, своите светове, своя начин, по който да приеме и тълкува тези абстрактни творби.

„Моето послание в тези работи е да спрем за момент, - сподели Николай Бузов при откриването на изложбата, - да престанем да се оглеждаме в клиширания начин, по който гледаме на света и да погледнем някъде по-встрани, по-нагоре, по-навътре... Просто един по-различен поглед. Понякога е много важно, когато вървим по улицата, просто да поспрем и да погледнем нагоре. Нещата винаги изглеждат различно. Дават ни друга перспектива за живота. За мен това е посланието. То съвсем не е високопарно, не е менторско, а просто желание в един определен, може би за кратко, момент да погледнем на живота и света по един друг начин...”

Без съмнение, интересната живописна структура тук пресъздава немалко емоции, настроения,  специфична, особена атмосфера. В някои от работите на Николай Бузов пространството не е изобразено, а е оставено на зрителя да го усети и почувства. При една елегантност и деликатност на изказа. Използвани са различни художествени ефекти – предимно тъмни масивни, почти геометрични структури, различни блуждаещи цветни петна, върху фон от синьо, червено, жълто, оранж, лилаво. Вибриращи цветове и експресивни символи. Връзка и преплитане между свободните цветове и форми в откритото пространство, напомнящо Космоса. Както и неясно формулирани фрагменти, които плуват свободно из това пространство, позволявайки му да определя техните движения. По-скоро светла, отколкото тъмна и мрачна игра на багри и символи, довела до търсения от автора и, за щастие постигнат, ефект на метаморфозата. Една, бих казал, тайнствена със своята атмосфера и сюрреалистична живопис в най-добрия смисъл на понятието.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
28.09.2012 г. 21:40
Посетено:
1472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/64/news/15468-transformatsiite-na-nikolay-buzov